|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Parkinson Hastalığı Testleri ve Teşhisi

Parkinson hastalığını teşhis etmek için tek bir test yoktur. Sağlık hizmeti sunanlar, bir kişinin Parkinson hastalığı veya başka bir ilgili bozukluğu olup olmadığını belirlemek için semptomlar, fizik muayene, ilaç tedavisine cevap ve daha az sıklıkla görüntüleme çalışmaları kullanır.

Fiziksel Muayene

Parkinson hastalığı olduğunda erken veya hafif, teşhis edilmesi zor olabilir, çünkü tüm semptomlar mevcut olmayabilir. Nisan 2006’ya göre Nöroloji, Parkinson hastalığı olan kişilerin yüzde 5 ila 10’u başlangıçta başka bir durumla yanlış tanı alıyor. Teşhis koymak için, sağlayıcılar bir dizi kriter kullanır. Bunlardan en önemlisi yavaş hareket veya bradikinezi varlığıdır. Bu, yüz ifadesinin azalmasına, daha az spontan harekete ve yavaş, karışık bir yürüyüşe neden olabilir. Bir diğeri ise el, ayak veya yüzün titremesi veya sallanmasıdır. Bu başlangıçta sadece bir parmağını içerebilir ve ilgili vücut kısmı istirahat olduğunda gerçekleşir. Sertlik veya kas sertliği de mevcut olabilir. Bir kişinin yürürken kollarını normalden daha az sallamasına neden olabilir. Bu semptomlar genellikle vücudun bir tarafında daha kötüdür. Parkinson hastalığının dördüncü büyük belirtisi - postural instabilite veya zayıf denge - diğer semptomlardan daha sonra ortaya çıkma eğilimindedir.

Levodopa İlaç Tedavisine Tepki

Parkinson hastalığının hareket semptomları, beyin hücrelerinin kaybolmasından kaynaklanır. hayati kimyasal haberci dopamin yapmak. Parkinson hastalığı olan bir kişi L-dopa olarak da bilinen levodopa ile tedavi edildiğinde, eksik dopaminin bir kısmı geçici olarak değiştirilir ve semptomları iyileşir. Bu “levodopa mücadelesi testi” tanı koymada yardımcı olabilir, ancak çok hafif veya erken Parkinson hastalığı olan bazı kişiler ilaçla düzelmeyecektir. Tek başına kullanıldığında, levodopa bulantı, kusma ve düşük tansiyon yan etkileri olabilir. Bunları önlemek için, insanlara ya domperidon ilacı ile ön muamele edilir ya da karbidopa-levodopa ilacı verilir.

Görüntüleme Çalışmaları

Şu anda Parkinson hastalığını kesin olarak teşhis edebilecek bir görüntüleme çalışması yoktur. Bununla birlikte, Parkinson hastalığı ile benzer hastalıkları ayırt etmek için bazı görüntüleme türleri yararlı olabilir. Örneğin, yalnızca titremesi olan bir kişi Parkinson hastalığına veya temel titreme olarak adlandırılan farklı bir duruma sahip olabilir. Tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografi veya SPECT adı verilen bir beyin taraması, kişinin ne tür bir titreme olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir. Alternatif olarak, bir MRG taraması olarak adlandırılan beynin başka bir resmi türü, Parkinson hastalığını benzer semptomları olan diğer hastalıklardan ayırt etmede yardımcı olabilir.

Parkinson Hastalığını Benzer Hastalıklardan Ayırtmak

bazı özellikleri Parkinson hastalığında paylaşın. Bunlar arasında vasküler parkinsonizm (beyindeki kan damarı problemleri nedeniyle), çoklu sistem atrofisi ve ilerleyici supranükleer felci vardır. Bu hastalıkları ve Parkinson hastalığı arasında ayrım yapmak için, sağlık hizmeti sağlayıcısı çeşitli faktörleri göz önünde bulundurur. Örneğin, bir kişi ilk semptomlarından biri olarak düşme ile ilgili denge sorunları yaşıyorsa, Parkinson hastalığına yakalanma olasılığı daha düşüktür. Parkinson hastalığı, hareket semptomlarının her iki tarafta da eşit derecede kötü olması, hızlı ilerlemesi ve titreme olmaması durumunda daha az olasıdır. “Otonomik semptomların” erken ortaya çıkması - idrar veya bağırsak kazaları, erektil disfonksiyon veya ayakta dururken düşük tansiyon ile ilgili sorunlar - aynı zamanda Parkinson hastalığına da işaret ediyor. Son olarak, levodopa ilacına cevap verilmemesi bu diğer hastalıklardan birini önerebilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır