| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı |

Sağlığı ve Hastalıkları

Parkinson Hastalığının Belirti ve Belirtileri

Parkinson hastalığı, çok çeşitli belirtilere neden olur. Bunlar, hareket dengesi - zayıf denge, sert kaslar, sallanma ve yavaş hareket gibi - ruh halindeki ve enerjideki değişimlere, acıya ve düşünce problemlerine kadar uzanır. Parkinson hastalığının tüm semptomları tanı anında mevcut değildir ve ilerleme insanlar arasında farklılık gösterir. Parkinson hastalığı semptomlarının doğal seyri zaman içinde daha da kötüye gitmektedir.

İlk Belirti ve Semptomlar

Parkinson hastalığının hareket problemlerinden birkaç yıl önce, hastalığı geliştirecek bir kişinin belli semptomları olabilir. Bu, kişinin sinir sisteminde zaten meydana gelen erken değişiklikleri yansıtır. Bir örnek, bir kişinin canlı veya korkutucu rüyalar sergilediği REM uyku davranışı bozukluğu olarak bilinen durumdur. Diğerleri arasında koku, kabızlık ve depresyon hissi azalır. Gündüz aşırı uykululuk, halsizlik ve ağrı da Parkinson hastalığının daha da gelişmesiyle ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, bu semptomların çoğu genel olarak yaşlı insanlar arasında yaygındır ve bunları yaşayan herkes arasında Parkinson hastalığı gelişmeye devam edilmez.

Hareketi Belirti ve Semptomları

Parkinson hastalığının en önemli semptomlarından biri Bu yumuşak konuşmaya, daha az spontan harekete ve yüz ifadesinin azalmasına neden olur. Aynı zamanda yavaş, karışık bir yürüyüşle sonuçlanır ve günlük aktivitelere müdahale eder. Sertlik veya kas sertliği, boyun kasları, gövdesi ve uzuvları kullanılmadıklarında normal olarak gevşemediklerinden ağrıya neden olabilir. Ayrıca bir kişinin yürürken kollarını daha az sallamasını sağlar. Titreme, veya sallama, el, ayak veya yüzü etkileyebilir ve ilgili alan dinlendiğinde meydana gelir. Parkinson hastalığı olan kişilerde, postüral instabilite olarak bilinen ve kolayca geri çekilmelerini sağlayan dengede de sorunlar olabilir. Diğer semptomlar arasında “donma” veya tıpkı bir adım atmak üzere olduğu gibi durma ve istemsiz, bazen kasların ağrılı kasılması olan distoni bulunur. Titreme, yavaş hareket ve rijitlik gibi belirtiler vücudun bir tarafında daha kötü olma eğilimindedir.

Geç Hareket İşaretleri ve Belirtileri

Parkinson hastalığı, hayati kimyasal haberci dopamini yapan beyin hücrelerinin kaybından kaynaklanır. Dopaminin yerini alan veya beynin onu daha etkili kullanmasına yardımcı olan ilaçlarla tedavi edilir. Ancak zamanla hastalık ilerler, böylece insanlar ilaca da yanıt vermezler. Motor dalgalanmaları yaşamaya başlarlar - ilaç çalışmadığında meydana gelen hareket semptomlarındaki değişiklikler. Hareket belirtileri, yavaş yavaş veya aniden geri döner (“kapalı zaman” olarak bilinir). Daha iyi kontrol edildikleri sürelere “zamanında” denir. Hastalık ilerledikçe, bu “zamanında” süreler kısalır. Diğer bir geç hareket semptomu diskinezidir (anormal istemsiz hareketler). Bunlar sarsıntı, büküm veya yazı hareketleri veya distoni şeklinde olabilir.

Hareket Dışı İşaretler ve Belirtiler

Parkinson hastalığının hareket dışı belirti ve semptomları herhangi bir aşamada ortaya çıkabilir Hastalığın ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Şubat 2013 Amerikan Aile Hekimliği'ne göre, Parkinson hastalığına yakalanan kişilerin yüzde 60'ı, 12 yıl içinde ciddi bir hafıza, kişilik ve düşünce bozukluğu olan demans gelişir. Diğerlerinin çoğunun düşünce ile daha hafif problemleri var. Uyku sorunları arasında uykuya dalmakta ya da uyumakta zorluk, huzursuz bacak sendromu (geceleri daha kötü olan bacaklarını hareket ettirmek için rahatsız edici bir ihtiyaç) ve uyku apnesi (geceleri nefes almayı durduran dönemler) sayılabilir. Gün boyunca “uyku atakları” ve yorgunluk yaygındır. Diğer belirtiler arasında halüsinasyonlar (orada olmayan şeyleri görmek), depresyon ve endişe sayılabilir. Ağrı yaygın olarak, üriner ve cinsel problemler, kabızlık, dururken düşük tansiyon, yutma problemleri ve sarkma gibi yaygındır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com