|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

İlaçların bir Mans Üreme Sistemi Üzerindeki Etkileri

Semptomları tedavi etmek ve hastalıkları tedavi etmek için tasarlanan ilaçlar da erkek üreme sistemi ile beklenmeyen sorunlara neden olabilir. Fetal gelişim sırasında utero maruz kalma yoluyla ilaçlara maruz kalma tesadüfi olabilir. Yasadışı ilaçların veya anabolik steroidlerin kullanımı da erkek üreme sistemi üzerinde zararlı etkilere neden olabilir.

Kısırlık

Sperm miktarında veya kalitesinde sorunlara neden olabilen ilaçlar arasında nitrofurantoin, eritromisin, siklosporin, gentamisin gibi antibiyotikler ve tetrasiklin. Markası Tagamet olan ve mide kanserlerini tedavi etmek için reçete edilen simetidin ve anti-epileptik ilaç Dilantin, erkek doğurganlığının azaltılmasında etkili olmuştur. Antihipertansifler gibi kardiyak ilaçlar da sperm kalitesi ile ilgili sorunlara neden olabilir.

Anabolik steroidler, özellikle testosteron, testisler ve beyin arasındaki negatif geri besleme sisteminin bir parçası olarak işlev görür. Yüksek düzeyde anabolik steroidler daha fazla testosteron yapmak için beynin testislere olan sinyalini kapatır.

Kemoterapi sperm üretiminin durmasına neden olabilir. Kemoterapi öncesinde, erkekler sperm yapmaları için teşvik edilir, çünkü sperm yapma yeteneklerini geri kazanmazlar. Birçok kanserden kurtulanlar, birkaç ay süren bir süre sonra sperm üretme yeteneğini geri kazanacaktır, ancak sperm sayısı düşük olabilir. Kemoterapi spermde genetik mutasyonlara neden olabileceğinden, erkeklerin çocuklarına bakmaya başlamadan önce kemoterapiyi tamamladıktan sonra en az iki yıl beklemeleri tavsiye edilir.

Alkol, tütün ve hatta çok fazla kafein gibi sosyal ilaçlar erkeklerde kısırlığa neden olabilir . Eroin bağımlılığını tedavi etmek için kullanılan esrar, eroin ve metadon gibi sokak ilaçları sperm miktarını veya kalitesini azaltarak doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilir.

Cinsel İşlev Bozukluğu

Pek çok ilaç erektil disfonksiyona neden olma potansiyeline sahiptir. Klonidin, tiazidler, spironolakton ve beta blokerleri gibi yüksek kan basıncını kontrol altına alan ilaçlar erektil disfonksiyona neden olabilir. Monoamin oksidaz inhibitörleri, seçici serotonin geri alım inhibitörleri, trisiklikler, anksiyolitikler, alkol, opioidler ve kokain gibi merkezi sinir sistemini etkileyen ilaçlar ayrıca Merck El Kitabı'na göre reçete edilen diğer erektil disfonksiyonlara da neden olabilir. östrojenler, kemoterapi ilaçları, amfetaminler, anti-androjenler ve gonadotropin salgılayan hormonu taklit eden ilaçlar erektil disfonksiyona neden olabilir.

Hipogonadizm

Hipogonadizm, testis tarafından erkeklik hormonunun, çoğunlukla testosteronun yetersiz üretimine atıfta bulunur. Erkek üreme sisteminin normal fetal gelişimi ve ergenlikle ilişkili normal eril değişiklikler için normal testosteron seviyeleri gereklidir. Ergenlikten sonra, sperm üretimini ve normal cinsel işlevi korumak için normal testosteron seviyeleri gerekir.

MayClinic.com'a göre, hipogonadizme kemoterapi ilaçları, afyonlar ve bazı hormonlar neden olabilir. Kas kütlesini pompalamak için kullanılan testosteron gibi anabolik steroidler testislerin işlevini etkilemekte, testislerin büzülmesine ve hormon üretiminin düşmesine neden olmaktadır.

Üreme Sistemi Gelişimi

Hamile bir kadının aldığı ilaçlar gelişimi etkileyebilir rahimdeki erkek üreme sistemi. Gebelik kaybını önlemek için 1940'ların sonları ile 1970'lerin başında DES adlı sentetik östrojen alan kadınların, bir Guttmacher Enstitüsü'nün raporuna göre üreme sistemi kusurları olan oğulları olma olasılığı daha yüksekti. Sentetik östrojene fetal maruz kalma, erkek üreme sisteminin yapısal bozukluklarına ve semen kalitesinin düşmesine neden olmuştur. DES'in hamile kadınlar için kullanımı yasaklandı.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]