Parkinson hastalığının hareket semptomları - titreme, yavaş hareket, zayıf denge ve kas sertliği - ilaçla veya ameliyatla düzelebilir, ancak hastalık zamanla kötüleşir ve şu anda hiçbir tedavi mevcut değildir. Hareketsizlik belirtileri, bir dereceye kadar tedavi edilebilir olmakla birlikte, bir kişinin yaşam kalitesini de önemli ölçüde etkileyebilir. Parkinson hastalığı ölümcül değildir, ancak ölüm riski artar ve hastalık ilerledikçe çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkar.
Erken Komplikasyonlar
Hareket sorunları başlamadan yıllar önce, Parkinson hastası olan bir kişi Örnekler kabızlık, koku alma duyusunun azalması, ağrı, yorgunluk ve depresyondur. Bir kişinin canlı veya korkutucu rüyalar sergilediği aşırı gündüz uykusu ve REM uykusu davranış bozukluğu gibi uyku sorunları da yaygındır.
Erken Hareket Semptomları ve İlerleme
Parkinson hastalığının ilk hareket semptomları, bir kişiden diğerine farklılık gösterir. Teşhis sırasındaki en belirgin semptomları olan sertliği ve hareketi yavaşlayan kişiler, ilk semptomları titremesi olanlardan daha hızlı bir hastalık progresyonuna sahip olabilir. Semptomlar başladığında daha yaşlı olmak, hareket semptomlarının daha hızlı ilerlemesini de öngörür. Zayıf dengesi sorunlu kişilerde düşmeler hastalığın herhangi bir noktasında önemli bir risk olabilir ve kötüleşebilir.
Son Hareket Komplikasyonları
Parkinson hastalığı ilerledikçe, ilaçlar giderek daha az etkili hale geldi, motor dalgalanmaları olarak bilinen şeye. Hareket semptomları, semptomlar daha iyi kontrol altına alındığında “zamanında” aksine “kapalı” olarak bilinen, yavaş yavaş veya aniden geri döner. Bu “zamanında” dönemler, hastalık ilerledikçe kısalır. Diğer bir geç hareket komplikasyonu diskinezidir - anormal istemsiz hareketler - örneğin sarsılma, bükülme veya kıvrılma hareketleri veya distoni, kasların anormal şekilde sıkılması.
Hareket Dışı Komplikasyonlar
hastalığın herhangi bir noktasında ortaya çıkabilir. Bazıları ilaç tedavisi veya diğer müdahalelerle tedavi edilebilirken, yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Örnekler, en ağır şekliyle demans denilen düşünme ile ilgili problemleri içerir. Demans, Şubat 2013 Amerikan Aile Hekimliği'ne göre, Parkinson hastalığının yüzde 60'ını tanıdan sonraki 12 yıl içinde etkiliyor. Psikiyatrik problemler de depresyon ve anksiyeteden halüsinasyonlara (orada olmayan şeyleri görmek) kadar yaygındır. Parkinson hastalığı birçok insanda da uykuyu etkiler. Uyku sorunları, sorunların düşmesi veya uykuda kalması ile gündüz “uyku saldırıları” ve yorgunluk arasında değişir. Huzursuz bacak sendromu (geceleri daha kötü olan bacaklarını hareket ettirmek için rahatsız edici bir ihtiyaç) ve uyku apnesi (geceleri nefes almayı bırakan periyotlar) da yaygındır. Çeşitli nedenlerden kaynaklanan ağrı aynı zamanda Parkinson hastalığı olan insanları da etkiler. Diğer sorunlar arasında kabızlık, idrar ve cinsel problemler, yutma ve sarkma sorunları ve durduğunda düşük kan basıncı sayılabilir.
, , ] ]