| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı |

Sağlığı ve Hastalıkları

Embriyo Fetus Gelişim Aşamaları

Yaklaşık 38 hafta boyunca, döllenmiş bir yumurta zigottan embriyoya ve fetusa kadar büyür. Doğumdan önce meydana gelen gelişim - doğum öncesi gelişim olarak adlandırılan - sıra ve zamanlama açısından çok tutarlı olan bir takım adımlar izler. Tıp araştırmacıları doğum öncesi gelişmeyi çok ayrıntılı olarak tanımlamışlardır.

Gübreleme Sonrası ve Gebelik Yaşı

Doğum öncesi gelişimi tanımlamak için iki farklı yaş ölçümü kullanılır. Birincisi döllenme sonrası yaştır - yumurtanın döllenmesinden bu yana geçen süre. İkincisi, gebelik yaşıdır - annenin hamilelikten önceki son adet döngüsünün ilk gününden beri geçen zaman. Gebelik yaşı, döllenme sonrası yaştan yaklaşık iki haftadır. Gebelik yaşı sıklıkla kullanılır, çünkü başlangıç ​​tarihi açıkça belirlenir, döllenme anı çıkarılmalıdır.

Doktorlar bu iki yaş tanımlama sistemi arasında sık sık karışıklığa neden olabilir. Bu makale döllenme sonrası yaş açısından gelişim evrelerine değinecektir.

Zygote Aşaması (0-5 gün)

Zigot döllenmiş yumurta için kullanılan tıbbi terimdir. Döllenme, bir sperm bir yumurtaya, genellikle Fallop tüplerinden birinde nüfuz ettiğinde meydana gelir. Babanın DNA'sının yarısı, insan genetik bilgisinin tek bir setini oluşturmak için annenin DNA'sının yarısı ile birleşir. Aynı adet döngüsünde iki yumurta salınırsa, nihayetinde çift yumurta ikizleri haline gelen iki zigot oluşabilir. (Özdeş ikizler, embriyonun gelişim aşaması sırasında iki ayrı cisim oluşturmak için ayrılması durumunda oluşur.) Oluşmasına bakılmaksızın, bir zigot hemen blastosist denilen bir hücre topuna bölünmeye ve büyümeye başlar.

Blastocyst Stage (5 10 gün)

Döllenmeden yaklaşık bir hafta sonra, birkaç yüz hücreli bir top, annenin rahim iç kısmına kendini implante eder. Blastosist, yaklaşık dört hücrenin kalın olduğu, bir kısım dışındaki tüm hücrelerde yalnızca bir hücre tabakasıdır. İnce tabaka, annenin vücudu ve embriyo arasında bir aracı görevi gören gelişimin düzenlenmesinden sorumlu bir organ olan plasenta olur. Blastosistin kalın kısmı embriyonun kendisi haline gelecektir.

Blastosistin bir kısmı, berrak sıvı ile dolduran amniyotik çuval adı verilen ince bir zar oluşturur. Blastosistin bir kısmı bu amniyotik sıvıda yüzmeye başladığında, embriyo aşaması başladı.

Embriyonik Aşaması (2 ila 7 hafta)

Embriyonik aşamada ana iç organlar ve dış vücut yapıları Kalp oluşur ve kan pompalamaya başlar. Beyin ve omurilik tanımlanabilir. Kollar ve bacaklar filizlenir ve şekillenir. Bu evrenin sonunda, parmaklar ve ayak parmakları farkedilir. Saç görünmeye başlar. Embriyonik evrenin sonuna doğru, kaydedilebilir beyin aktivitesi belirir ve kasların hareketlerini etkiler.

Bu, ilaçlar, toksinler, radyasyon ve enfeksiyonun en çok zarar verdiği doğum öncesi gelişim aşamasıdır. Bekleyen anneler bunlardan mümkün olduğunca kaçınmaya özen göstermelidir.

Fetal Evre (8 - 37 hafta arası)

Bu evrenin başlangıcında, fetüs bir yetişkinin sahip olduğu tüm vücut kısımlarına sahiptir. Kaslar vücut bölümlerinin koordineli bir şekilde hareket etmesine neden olur ve organ sistemleri çalışmaya başlar. Örneğin, mide sindirim suları üretmeye başlar. Fetüs tüm oksijeni anneden plasenta yoluyla alır, ancak amniyotik sıvının solunması meydana gelir. Benzer şekilde, fetüs sindirim sisteminden amniyotik sıvıyı yutar ve uzaklaştırır.

14 haftalıkken, fetüsün cinsiyeti bir ultrason taramasında tanımlanabilir. 16 ve 20 haftalar arasında anne genellikle bebeğin hareket ettiğini hissetmeye başlayabilir. Fetus büyüdükçe bu özellikle doğrudur. Bu aşamada, fetus 1 ozdan az büyür. 6 lbs'den fazla. 24 haftaya kadar, erken doğum gerçekleşirse, fetüsün rahim dışında yaşama şansı vardır.

Trimesters

Burada açıklanan doğum öncesi gelişimin üç aşaması - blastosist, embriyo ve fetus - dayanıyor "on anatomy and function.", 3, [[Diğerleri fetal gelişim ve hamileliği, hamileliğin yaklaşık üç aylık evrelerine dayanan üç trimester olarak tanımlar. Birinci trimester 1 ila 12 Hafta arasında, ikincisi 13 ila 27 Hafta arasında ve üçüncüsü 28 ila 42 Hafta arasındadır. Trimesterlerin döllenme sonrası yaştan ziyade gebelik yaşı olarak adlandırıldığını unutmayın.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com