Hormonlar, insan sütü üretiminde önemli bir rol oynar. Süt üretiminden sorumlu ana hormon prolaktin, süt üretimini teşvik ettiği için emzirme için gereklidir. Ancak prolaktin üretimi ve süt salgılaması da diğer bazı hormonlara dayanır. Prolaktin, bir dizi hormon arasında uygun denge ve etkileşim olmadan, temel işlevini yerine getiremez.
Prolactin Production
Prolaktin, öncelikle ön hipofiz, beyindeki hücreler ve dokular tarafından üretilirken Hamilelik sırasında uterus da prolaktin üretir. Vücudun ana bezi, hipotalamus normalde prolaktin üretimini baskılar. Beyinden salınan dopamin, prolaktin üretimini baskıladığı zaman hipotalamusa işaret eder. Hakim kadınlık hormonu östrojen de hamilelik sırasında üretilen prolaktin düzeylerinde rol oynuyor gibi görünmektedir. Hem tiroid uyarıcı hormon hem de gonadotropin salgılayan hormon da prolaktin üretimini düzenlemeye yardımcı olur. Prolactin meme başı ve meme stimülasyonuna cevap olarak salınır.
Prolactin Rolleri
Prolactin, emzirmede iki rol oynar. İlk rolü memede alveollerin gelişimini teşvik etmektir. Alveoli, meme dokusunda bulunan hücrelerin süt salgılayan demetleridir. Prolaktin ayrıca doğumdan sonra diğer iki hormonla, insülin ve kortizolle birlikte süt üretimini uyarır. Bir başka hormon olan oksitosin, bebek hemşirelik yaparken sütün alveollerden akmasına izin veren indirgeme refleksine yardımcı olur. Prolactin ayrıca emziren annede yumurtlamayı da engeller, bu yüzden emzirirken adet döneminiz olmayabilir.
Anormal Prolaktin Üretimi
Hipofiz tümörleri, hipotiroidizm veya hipotalamus ile ilgili problemler artabilir Prolaktin seviyeleri. Antidepresanlar, östrojen veya antipsikotikler gibi bazı ilaçlar da yapay olarak prolaktin seviyelerini yükseltebilir. Böbrek hastalığı ve göğüs duvarı travması da yüksek prolaktin seviyelerine neden olabilir.
Normal Seviyeler
Hamile olmayan kadınlarda prolaktin düzeyleri normalde mililitrede 25 nanogramın altına düşer. Uluslararası Kurul Sertifikalı Emzirme Danışmanı Kelly Bonyata, web sitesinin adı KellyMom'un raporuna göre, hamilelik sırasında prolaktin seviyeleri gebeliğin dokuzuncu ayında 200 ng /mL'ye yükseliyor. Doğum sonrası ilk üç ay boyunca emziren kadınlarda seviyeler 100 ng /mL'ye düşer. Emzirmeyen kadınlarda, prolaktin seviyeleri ortalama bir hafta içinde normal sınırlara düşer. Doğumdan altı ay sonra, emziren annelerin seviyeleri 50 ng /mL'ye düşer. Prolaktin seviyeleri emmeye cevaben geceleri artma ve iki katına çıkma eğilimindedir.
, , ] ]