|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Antikoagülan Sitrat Nasıl Çalışır?

Pıhtılaşma, kanın pıhtı oluşturmasını sağlayan, organizmaların zarar görmüş kan damarı duvarlarını tamir etmesine yardımcı olan bir dizi kimyasal reaksiyondur. İlk olarak, trombositler, kan damarı duvarlarının hasar görmesinden sonra aktive edilir, kollajen gibi subendotelyum proteinlerini glikoproteinle bağlanmalarına bağlayan bir reaksiyona neden olur. Trombositler aktive edildiğinde, depolanan granülleri serotonin, ADP, vWF, trombosit faktörü 4, trombosit aktive edici faktör (PAF) ve tromboksan A2 (TXA2) içeren kan plazmasına salgılarlar. Bu granüllerin içeriği diğer trombositleri aktive eder ve trombositlerin sitozolünde artmış kalsiyum konsantrasyonuna neden olan bir protein reseptör kaskadı başlatırlar. Bu kalsiyum, antikoagülan sitratın kullanımında önemli bir faktör olacaktır. Kalsiyum, sırayla glikoproteinin fibrinojeni bağlama kabiliyetini aktive eden bir dizi proteini aktive eder. Trombositler bir araya gelmeye başlar. Pıhtılaşma kademesinin iki fazı, temas aktivasyon yolu ve doku faktörü yolu meydana geldiğinde bir dizi reaksiyon başlar. Burası trombin ve pıhtılaşma faktörlerinin devreye girdiği ve birçok pıhtılaşma reaksiyonunun gerçekleştiği yerdir.

Pıhtılaşma Nedir?

Pıhtılaşma, kanın pıhtı oluşturmasına izin veren, organizmaların pıhtılaşmasını sağlayan bir dizi kimyasal reaksiyondur. Hasar görmüş kan damarı duvarlarını onarın. İlk olarak, trombositler, kan damarı duvarlarının hasar görmesinden sonra aktive edilir, kollajen gibi subendotelyum proteinlerini glikoproteinle bağlanmalarına bağlayan bir reaksiyona neden olur. Trombositler aktive edildiğinde, depolanan granülleri serotonin, ADP, vWF, trombosit faktörü 4, trombosit aktive edici faktör (PAF) ve tromboksan A2 (TXA2) içeren kan plazmasına salgılarlar. Bu granüllerin içeriği diğer trombositleri aktive eder ve trombositlerin sitozolünde artmış kalsiyum konsantrasyonuna neden olan bir protein reseptör kaskadı başlatırlar. Bu kalsiyum, antikoagülan sitratın kullanımında önemli bir faktör olacaktır. Kalsiyum, sırayla glikoproteinin fibrinojeni bağlama kabiliyetini aktive eden bir dizi proteini aktive eder. Trombositler bir araya gelmeye başlar. Pıhtılaşma kademesinin iki fazı, temas aktivasyon yolu ve doku faktörü yolu meydana geldiğinde bir dizi reaksiyon başlar. Burası trombin ve pıhtılaşma faktörlerinin devreye girdiği ve birçok pıhtılaşma reaksiyonunun gerçekleştiği yerdir.

Ko-faktörler

Pıhtılaşma kademesinin planlandığı gibi çalışmasını sağlamak için gereken bazı maddeler vardır. Antikoagülasyon açısından, kalsiyum en önemlilerinden biridir. Pıhtılaşma kademesinde birden fazla noktada kalsiyum gerekir. Bununla birlikte, kalsiyumun en bütünleyici rolü, reaksiyon sırasında komplekslerin, FXa ve FIXa üzerindeki terminal gamma-karboksi artıkları yoluyla, prokoagülan mikro-zerreciklere veya mikropartiküllere ek olarak trombositler tarafından eksprese edilen fosfolipid yüzeylere bağlanmasını düzenlemektir. Vitamin K gibi diğer önemli faktörler de var, kalsiyum olmadan ve bu diğer yardımcı faktörler, pıhtılaşma düzgün şekilde gerçekleşmeyecek.

Sitrat ve EDTA

Sitrat, sodyum sitrat veya asit-sitrat-dekstroz, pıhtılaşma kademesini bozmak ve pıhtılaşmayı önlemek için kullanılır. Bu sitrat bileşikleri kandaki kalsiyuma bağlanır. Kalsiyum miktarını azaltarak, bağlanma için herhangi bir düzenleme yapılmayacaktır ve kaskadı başlayamaz. Sitrat sıklıkla atlanır, çünkü çoğu doktor EDTA veya etilendiaminetetraasetik asit kullanmaya daha yatkındır, çünkü kalsiyum daha güçlü ve geri dönüşsüz şekilde bağlanır. Bu antikoagülanlar, kanın pıhtılaşmasını ve tıbbi amaçlar için kullanılamaz hale gelmesini önlemek amacıyla test tüplerinde, tıbbi ve cerrahi cihazlarda ve laboratuvar cihazlarında kullanılır.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır