|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Whipple Prosedürü Sonrası Yaşam Beklentisi

1930'larda Dr. Alan Whipple'den sonra adlandırılan Whipple prosedürü, pankreas kafasını, safra kanalının bir kısmını, safra kesesini ve duodenumu çıkarmak için kullanılan önemli bir cerrahi prosedürdür. Genellikle çeşitli kanserlerin tedavisi için yapılan ve yüksek mortalite oranına sahip olan bu işlem, son zamanlardaki gelişmelerle, hastanın yaşam süresini uzatabilecek oldukça güvenli bir işlemdir.

Whipple prosedürü, pankreas kanserinin yanı sıra duodenum, safra kanalının alt ucu (cholangiocarcinoma adı verilen) ve ampulla (safra ve pankreas kanallarının duodenuma girdiği alan) içeren kanserleri tedavi etmek için rutin olarak kullanılır. Prosedür artık, kronik pankreatit ve pankreasın iyi huylu tümörleri gibi hayatı tehdit edici olmayan durumlar için bile kullanılabilecek kadar güvenlidir.

Riskler

Whipple prosedürü uygulanan tüm hastaların yaklaşık üçte biri komplikasyonlarla karşılaşacaktır. . Bu komplikasyonlar arasında pankreas fistülü (pankreas suyunun sızması), mide felci, malabsorpsiyon (yiyeceği sindirme yeteneği değişir) ve kilo kaybı sayılabilir. Bu komplikasyonlar hastanın iyileşme süresini artırabilir, ancak yaşam beklentisini değiştirmez.

Mortality Rate

1960'lar ve 1970'ler boyunca, Whipple prosedüründen ölüm oranı yüzde 25'e kadar çıktı. Laparoskopik prosedürlerin kullanımı (kamera ile ince ışıklı tüp kullanılması) ve prosedürleri uygulayan doktorların tecrübesi de dahil olmak üzere tekniklerdeki gelişmeler bu oranı büyük ölçüde azaltmıştır. Bugün, çoğu büyük cerrahi merkezi yüzde 5'ten daha az bir ölüm oranına sahiptir. John Hopkins ve Memorial Sloan Kettering'den yapılan çalışmalar, mortalite ve yaşam beklentisi dahil olmak üzere cerrahi sonuçların büyük ölçüde hastane ve cerrahın deneyimine bağlı olduğu sonucuna varmıştır.

Yaşam Beklentisi ve Hayatta Kalma Oranı

Yaşam beklentisi Özellikle kanserler dahil ciddi durumlar söz konusu olduğunda belirlenmesi zor olabilir. Yaşam beklentisi, evre, sınıf ve özellikler dahil, sadece hastalıktan değil, aynı zamanda yaşa ve genel sağlıktan da etkilenir. Bu nedenle, yaşam beklentisi genellikle tanıdan sonra belirli bir süre yaşayan insanların sayısının bir yüzdesi olan sağkalım oranları olarak ele alınmaktadır.

Sağkalım Oranı

Pankreas kanseri olan hastaların sayısı 5'tir. Beş yıllık hayatta kalma yüzdesi, yani hastaların yalnızca yüzde 5'i tanı konduktan beş yıl sonra yaşayacak. Bununla birlikte, Whipple prosedürü uygulanan hastalar, hayatta kalma oranlarını beş yılda yüzde 20'ye çıkardılar. Kanseri lenf bezlerine yayılmayan hastalar için beş yılda% 40'lık bir sağkalım oranı vardır. İyi huylu (kanserli olmayan) tümörü veya kronik pankreatiti olan hastalar için prosedür küratiftir, bu da uzun bir doğal yaşamın tadını çıkaracakları anlamına gelir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır