Kafein, kahve, çay ve alkolsüz içecekler gibi ürünlerde bulunan bir uyarıcıdır. İlaç merkezi sinir sisteminizi etkiler ve beyninize zarar verdiğini veya beyin hasarına neden olduğunu gösteren bilimsel bir kanıt bulunmamasına rağmen, uyanıklık ve yüksek enerji gibi yan etkilere neden olur.
Kafein
Kafein bazı bitkilerde doğal olarak bulunur, ancak sentetik olarak da oluşturulabilir. Kafein içtiğinizde, Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bir hizmeti olan MedlinePlus'a göre vücudunuz çok hızlı bir şekilde emer ve beyninize geçer. İlaç vücudunuzda birikir ve birkaç saat sonra idrarınızla atılır. Popüler içeceklere ek olarak, kafein genellikle ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ilaçları ve diyet hapları gibi çeşitli ilaçlarda bulunur.
Beyin Hasarları hasar. Aslında, kafein aslında beyninizi korumaya ve hatta iyileştirmeye yardımcı olabilir. “Alzheimer Hastalığı Dergisi” nde yayınlanan 2010 çalışmasına göre, kafein sizi Alzheimer hastalığı ve demans gibi tıbbi durumlarla ilişkili zihinsel düşüşlerden koruyabilir. Çalışma düzenli olarak orta miktarda kafein tüketen kişilerin bilişsel düşüşle ters orantılı olduğunu, yani normal kafein tüketicisi olmayanların aksine bu tür düşüşleri yaşamalarının daha az olası olduğunu bildirdi.
Negatif Etkiler
Kafein beyin hasarı ile ilişkili olmasa da, bilmeniz gereken başka potansiyel yan etkileri de var. MayoClinic.com, çok fazla kafein almanın sizin için iyi olmadığını, uykusuzluk, sinirlilik, sinirlilik, kalp atışı ve kas titreme gibi semptomlara yol açabileceğini bildiriyor. Bu semptomlar, günde yaklaşık dört ila sekiz fincan kahve içmeye eşdeğer, günde 500 ila 600 mg kafein içerseniz ortaya çıkabilir.
Diğer Hususlar
Karşılaştığınız olumlu ve olumsuz etkiler Kafein bir vakumda mevcut değildir ve kafein tüketiminizi her zaman genel sağlığınızın ve iyiliğinizin küçük bir parçası olarak görmelisiniz. Amerikan Bilimsel İşler Birliği Tıp Konseyi, kafein kullanımının ılımlı bir şekilde sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olmayacağına rağmen, yine de sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeniz gerektiğini söylüyor. Örneğin, kafein bazı beyin koşullarına karşı koruyabilse de, kola gibi çok yüksek kalorili kafeinli içecekler içerseniz, kilo alımına ve obezite, yüksek tansiyon ve diyabet gibi ilgili sağlık sorunlarına yol açabilir. br> , , ] ]