|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Ergenlikten Yetişkinliğe Gelişme Sürecindeki Değişim Aşamaları

Gençler, yetişkinliğe geçerken fiziksel, bilişsel, sosyal ve duygusal değişiklikler yaşarlar. Gençler kendilerini yetişkin olarak görseler de, olgun yetişkinler için gerekli dramatik değişiklikleri henüz yapmadılar. Çok fazla büyüme olsa da, ergenlik yıllarının telaşlı bir zaman olması gerekmez.

Fiziksel Değişiklikler

Ergenler, ergenlik dönemlerinde, genellikle 13-19 yaşları arasında önemli fiziksel büyüme yaşarlar. web sitesi, Blackwell Publishing, kızlar yılda ortalama 20 kilo, erkekler ise yılda ortalama 24 kilo alıyor. Vücut hormonlarla doludur. Sekonder cinsel özellikler, yetişkin boyutuna ve işlevselliğine büyüyen üreme organları ile gelişir. Erkekler ve kızlar vücut kıllarını almaya başlar ve erkekler yüz kıllarını alır. Kızların bedenleri daha yuvarlak ve daha kadınsı olurken, erkeklerin bedenleri daha kaslı ve eril hale gelir.

Bilişsel Değişiklikler

Çocuk psikoloğu Jean Piaget ergenlik döneminden başlayarak ergenlikte başlayan bilişsel değişiklikleri belgelemiştir. Bu bilişsel gelişim dönemine resmi operasyonlar dedi. Bu süre zarfında gençler, düşüncelerinin daha soyut hale geldiği ve problem çözme sistemlerinin daha sistematik olduğu entelektüel bir büyüme patlaması yaşar. Entelektüel kapasitelerinin artması nedeniyle, gençler çok idealist ve bazen gerçekçi olmayan görüşler geliştirmeye başlarlar.

Sosyal Değişiklikler

Ergenler, diğer yaşlardan daha akran baskısına daha yatkındır. Kendi kimliklerini geliştirdikleri için ergenler, yaşıtlarından önce seçmelere cevap vermenin, giyinmenin ve düşünmenin farklı yollarını deniyorlar. Çeşitli kimlikleri eleme süreci bir yetişkine karmakarışık görünüyor, ancak bu ergen gelişiminin normal bir parçası. Ayrıca ergenin kim olduğunu ve neye inandığını keşfetmesi de gereklidir.

Duygusal Gelişim

Gençlerin, ikincil seks hormonlarının akması nedeniyle aşırı derecede karamsar oldukları düşünülmektedir. Şizofreni, bipolar bozukluk ve depresyon gibi birçok akıl hastalığı, ergenlik döneminde ilk kez ortaya çıkar. Çoğu genç için bu yıllar duygusal kargaşayla dolu değil. Bir gencin duygusal güçlük yaşadığına dair işaretler arasında uyku sorunları, geri çekilme, kendine zarar verme hakkında konuşma ve düzenli rutinlerde sürekli değişiklikler sayılabilir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır