Domuz erik, Spondias cinsine ait olan domuz erik ağacındaki tüm meyvelerin genel adıdır. Domuz eriği Latin Amerika'ya özgüdür ve Güneydoğu Asya'da yaygın olarak yenir. Bunlara ayrıca mombinler, saf erikler veya İspanyol erikleri denir ve genellikle sarı veya mordur. Yabani Amerikan eriklerine (Prunus americana) da gerçek domuz erik olmasalar da, domuz erikleri olarak da adlandırılırlar.
değişken kalori içeriğine sahiptir, çünkü meyvenin olgunluğu onu çok değiştirir. Domuz eriğinin her iki rengi de diyet lifi içerirken, sarı domuz erikleri, mor domuz erikleri için 0.5 gramla karşılaştırıldığında, 100 gram porsiyon başına 1.17 gram olduklarından morlara göre daha iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Hem domuz hem de sarı domuz eriklerinde az miktarda protein ve yağ bulunur, ancak sarı domuz eriklerinde her iki besin de bulunur.
Doğal Antioksidanlar Zengin
Domuz eriklerinde A ve C vitaminleri bulunur. 100 gram porsiyon başına birim ve saniyenin 46 miligramı. Mor erik her porsiyonda 26 ila 73 miligram C vitamini içerir ve sadece az miktarda A vitamini içerir. Her iki vitamin de vücudunuzu serbest radikallerden zarar görmekten koruyan doğal antioksidanlardır. Cildin, bağların, kılların ve tendonların korunmasında ve ayrıca vücudunuzun bağışıklık sistemine destek sağlaması için C Vitamini gerekir. A vitamini göz sağlığı için gereklidir ve ayrıca bağışıklık sisteminize destek sağlar.
Diğer Vitaminler ve Mineraller
Hem sarı hem de mor domuz eriklerinde vücudunuzun kullanımına ve enerjisine yardımcı olan az miktarda B vitamini bulunur. . Sarı domuz erik porsiyon başına 2.8 miligram demir içerir ve mor domuz erik porsiyon başına ortalama 0,66 miligramdır. Bu, sarı domuz eriklerinin tavsiye edilen demir alımının yüzde 15,5 ila 35'ini sağladığı, mor domuz eriklerinin ise hizmet başına yüzde 3,7 ila 8,3 sağladığı anlamına gelir.
Domuz Erikleri ile Ne Yapmalı?
Hem mor hem de sarı domuz erikleri genellikle bir çerez olarak çiğ yenir. Latin Amerika'da, meyveler öncelikle hidrasyon amacıyla yenir. Mor ve sarı domuz erikleri baharatlı baharat yapmak için biber biberleriyle de turşu haline getirilir ve bir meyve suyu olarak işlenebilir ve reçel haline getirilebilirler. Mor domuz erikleri genellikle şekerle demlenir ve bütün olarak servis edilir ve bir tatlı olarak çukurlaştırılır.
, , ] ]