Diyet Kola tüm dünyada tüketilen kalorisiz bir sodadır. Herhangi bir temel vitamin veya mineral sağlamazken, kalori alımınıza da katkı sağlamaz. Bu ürün iki yapay tatlandırıcı ile tatlandırılmıştır: aspartam ve asesülfam-K. Kafeinsiz Diyet Kola ve Cherry ile Diyet Kola aynı tatlandırıcılar kullanır.
Asesülfam-K
Diyet Koladaki tatlandırıcılar arasında asesülfam-K bulunur. Bu tatlandırıcı, Illinois'teki Elmhurst College'a göre sakarine benzer ve şekere göre 150 ila 200 kat daha tatlı olan kimyasal bir yapıya sahiptir. ABD Gıda ve İlaç İdaresi 1988'de asesülfam-K'nın kullanımını onaylamıştır. Bu tatlandırıcı ayrıca tatlılar, sakız, jelatinler, yoğurt ve soslarda da bulunur. Aspartam ile birlikte sıkça kullanılır.
Aspartam
Diyet kola aspartam içerir. Bu yapay tatlandırıcının, Elmhurst College'a göre, fenilalanin ve aspartik asit olmak üzere iki bileşeni vardır. Bazı insanlar, mide bulantısı, baş dönmesi, ruh hali değişiklikleri ve baş ağrıları gibi aspartam almanın yan etkilerini, “Yiyecekleri Anlama” yazarı Amy Christine Brown'a göre, aspartik asit gibi aspartamdaki parçalanma ürünlerine az sayıda insan duyarlı olabilir. Kahverengi notlar. Ancak, bilimsel çalışmalarda yan etkiler kanıtlanmamıştır, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki uzmanlara dikkat edin.
Buna rağmen, İnternet siteleri sık sık aspartamın sağlık riskleri hakkında bilgi vermektedir. Elmhurst'deki uzmanlara göre bu tür kayıtlar anekdot kanıtlara dayanmakta ve bilimsel olarak belgelenmemiş olarak kalmaktadır. Aspartam 1981'de FDA tarafından onaylandı ve o zamandan beri ülkede en yaygın kullanılan yapay tatlandırıcılardan biri haline geldi. FDA, ABD’ye göre yapılan bir çalışmada, tatlandırıcının kanserojen ya da kansere neden olan bir ajan olduğunu belirten bir İtalyan çalışmasından sonra 2007’de aspartamın güvenli olduğu görüşünü değiştirmeyi reddetti.
Fenilalanin Uyarısı
Diet Coke ürünlerindeki gibi Soda etiketleri, aspartamdaki bileşenlerden biri olan fenilalanin hakkında bir uyarı içermelidir. Fenilalanin, MayoClinic.com'a göre esansiyel bir amino asittir. Bununla birlikte, fenilketonüri veya PKU olan insanlar için risk oluşturur. PKU'nuz yoksa, sodaınızdaki fenilalanin endişelenecek bir şey değildir, MayoClinic.com uzmanlarına danışın. PKU, bir kişinin vücudunun fenilalanin işleyemediği nadir bir durumdur. PKU tespit edilip tedavi edilmediğinde, zeka geriliğine neden olabilir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yenidoğanlar, University of Maryland Medical Center'a göre, PKU için düzenli olarak test ediliyor. Uyarı etiketi, PKU'lu kişilerin fenilalanin alımından kaçınmasına yardımcı olmak için oluşturuldu.
, , ] ]