|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Proteinleri Karbonhidratlarla Karışmak İnsülin Yanıtını Azaltır mı?

Bir öğün yedikten sonra, sindirim sistemi yiyecekleri kan dolaşımına emilen besin maddelerine böler. Şekerler halinde parçalanan karbonhidratlar, yemekten sonra kan şekeri artışına neden olur. Yükselen kan şekeri, kan şekeri düşürücü hormon insülininin salgılanmasını tetikler. Buna insülin yanıtı denir. Amino asitlere parçalanan diyet proteinleri de insülin cevabını uyarır. Bununla birlikte, protein tarafından tetiklenen insülin cevabı, gıda kaynağına bağlı olarak değişmektedir. Ek olarak, insülin yanıtı, kişinin diyabeti olup olmamasına bağlı olarak değişir. Protein karbonhidratla karıştırılırken insülin salınımı üzerine ilave bir etki tetiklenirken, bunun diyabet hastaları için yararlı olup olmadığı açık değildir.

İnsülin Tepkisinin Önemi

Yedikten sonra insülinin yükselmesi şekeri vücuda taşımaya yardımcı olur böylece dokular kan şekeri fazla yükselmesini önler. Bununla birlikte, aşırı insülin sekresyonunun olumsuz etkileri olabilir. Diğer faktörlerle birlikte, çok fazla insülin, insülin salgılayan pankreas hücrelerini strese sokabilir. Tükenmiş hücreler normal olarak insülin salınımını durdurabilir veya vücudun normal kan şekeri seviyelerini korumak için insüline ihtiyaç duyması nedeniyle zararlı olabilir. Bu nedenle, herhangi bir ters etki yapmadan kan şekerini düşüren istenen bir insülin cevabı seviyesinin elde edilmesi esastır.

Gıdaların İnsülin Tepkisine Göre Sınıflandırılması

Gıdalar, büyük ölçüde nispi konsantrasyona dayalı olarak insülin cevabı üzerinde farklı etkilere sahiptir. karbonhidrat, protein ve daha az oranda yağdır. Gıda insülin indeksi (FII) gıdaları yemekten sonraki insülin yanıtına göre sınıflandırır. "Amerikan Klinik Beslenme Dergisi" nde yayımlanan Ağustos 2009 tarihli bir makale, rafine tahılların, şekerlerin ve patateslerin en yüksek FII'ye sahip olduğunu, fındık, fasulye ve proteinlerin ise en düşük FII'ye sahip olduğunu gösterdi. Bu, insülini istenen aralıkta tutmak için fındık, fasulye ve proteinlerin rafine tahıllardan, tatlılardan ve patateslerden daha iyi seçimler olduğu anlamına gelir. Bu aynı zamanda diyabetli kişilerin karbonhidrat, özellikle de rafine edilmiş karbonhidrat alımını sınırlandırması için diyet önerileriyle de uyumludur.

Protein Kaynağı ve İnsülin Tepkisi

Protein kaynakları, farklı proteinler olarak insülin tepkisinin belirlenmesinde önemlidir. sindirilir ve farklı oranlarda emilir. Örneğin, süt proteinlerinin başlıca sınıfları kazein ve peynir altı suyu farklı emme oranlarına sahiptir. Peynir altı suyu sindirim kanalından kazeinden çok daha hızlı emilir. "Diyabet /Metabolizma Araştırmaları ve İncelemeleri" nde yayınlanan Temmuz 2007 tarihli bir makale, peynir altı suyu proteininin yemek sonrası amino asit konsantrasyonlarında ve kazeinden daha yüksek insülin tepkisi ile sonuçlandığını göstermiştir. "Nutrición Hospitalaria" nın Temmuz-Ağustos 2011 tarihli incelemesinde, en az bir adet yüksek proteinli öğün, özellikle de peynir altı suyu proteininin, düşük ila orta miktarda karbonhidratla tüketilmesinin, insülin sekresyonunu arttırdığı ve kan şekerini düşürdüğü sonucuna varıldı. Karbonhidrat

Sağlıklı insanlar arasında, karbonhidrat ile protein tüketmek tipik olarak insülin tepkisini arttırır ve kan şekerini azaltır. Ancak, bu diyabetli insanlar için geçerli olmayabilir. "Metabolizma: Klinik ve Deneysel" başlıklı 2012 tarihli bir makalede, tip 2 diyabetli kişilerde, proteini karbonhidrat ile birleştirmenin yemek sonrası insülin seviyelerinin arttığını, ancak insülin etkisini azalttığını ve kan şekerini iyileştirmediğini buldu. Azalan insülin etkisi, insülinin kan dolaşımından vücut dokularına şeker taşıma kabiliyetini tehlikeye atarak kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olduğu anlamına gelir.

Sonraki Adımlar

Diyet, kan şekeri seviyesini kontrol etmede önemli bir faktördür. T2DM. Amerikan Diyabet Derneği, diyabetli tüm insanlar için özel bir diyet önermez, aksine bireysel bir yaklaşımın önemini vurgulamaktadır. Protein sağlıklı bir diyetin önemli bir bileşeni olsa da, tipik olarak protein ve karbonhidratları karıştırırken oluşan artan insülin tepkisinin T2DM'li insanlar için faydalı olup olmadığı hala belirsizliğini korumaktadır. Protein ve karbonhidrat kombinasyonunu yemek planlarınıza dahil etmenin en iyi yolu hakkında doktorunuz ve diyetisyeninizle konuşun.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır