İnsan vücudundaki en bol mineral olan kalsiyum diyet, diyet takviyeleri ve bazı ilaçlardan gelir. Kemikler ve dişler, vasküler kasılma, kas fonksiyonu ve sinir iletimi için kalsiyum gerekir. Serum kalsiyumu diyetten alınmasından bağımsız olarak sabittir. Kemik dokusu kalsiyumu tutar ve bu nedenle yedek bir kalsiyum kaynağıdır. Tükürük bezi taşları tükürük bezlerinde oluşur ve tükürük kanallarını tıkayabilir. 40 yaşın üzerindeki insanlar bu sorunu yaşamaya daha yatkın. Bu taş oluşumunun nedenleri bilinmemektedir. Kalsiyum alım miktarının tükürük bezi taşlarının oluşumunu etkileyebileceği konusundaki görüşlerden biri tartışılabilir.
Kalsiyum ve Tükürük Bezi Taşları Arasındaki İlişki
Kalsiyum birikintileri tükürük bezlerinde küçük taşlar halinde birikebilir. Taş oluşumunun nedenleri bilinmemekle birlikte, çoğu tükürük taşı esas olarak kalsiyumdan oluşur. Bununla birlikte, kandaki kalsiyum seviyesi genellikle bir kişinin tükürük bezi taşları teşhis edildiğinde normaldir. Bu taş başka herhangi bir hastalıkla ilişkili değildir.
Kalsiyum Alımı
19 ila 50 yaş arasındaki bir yetişkin günde 1.000 miligram kalsiyum alırken, gençler 1.300 miligram almalıdır. Kalsiyum kaynakları arasında süt ürünleri bulunur ve bazı yeşil yapraklı sebzeler de iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Taneler fazla kalsiyum içermez.
Aşırı Kalsiyum Alımı
Vücudun kalsiyumunun yaklaşık yüzde 99'u kemiklerinizde ve dişlerinizde bulunur, yüzde 1'i kanda, kaslarda ve diğer vücut dokularında bulunur. Bir insanın her gün yeterli kalsiyum alması esastır, çünkü kemikler kemikten kalsiyum alırken kemik osteoporozuna neden olabilecek kemiklerde kalsiyum alır. Bununla birlikte, aşırı kalsiyum alımı, kardiyovasküler hastalık gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe kalsiyum takviyesinden kaçınmalısınız.
Tükürük Bezi Taşlarının Belirtileri
Tükürük bezi taşlarının en sık görülen belirtileri, yemek yerken etkilenen bezin ağrı ve şişmesidir. Bu, yemek yerken fazladan tükürük ürettiğinde taş bir kanalı tamamen tıkadığında olur ve tükürük ağzına akar. Ekstra tükürük, kanaldan ağzına akamadığında ağrı oluşur.
, , ] ]