| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Etanol El Dezenfektanlarının Etkinliği

El dezenfektanı bugünlerde yaygın bir manzaradır. Birçok ofis çalışanı bir şişeyi klavyesinin yanında tutar. Anneler bebek bezi çantalarında taşırlar. Öğretmenler masalarına koydular. Her doktorun ofisinde ve hastane odasında bir dağıtıcı var. Tekrarlanan çalışmalar, etanol bazlı el dezenfektanlarının virüslerin öldürülmesinde etkili olduğunu göstermiştir, ancak bazı durumlarda sabun ve su hala en iyi temizleyicidir.

Genel Bilgi

Etil alkol de denilen etanol kullanıldı El temizleyici jeller, kremler ve köpükler için on yıllardır. El dezenfektanlarının çoğu, bir miktar etanolün yanı sıra diğer kimyasallar veya organik maddeler ve kokuları içerir. El santizörleri suyun korunmasına, bakterilerin sabun ve suyla el yıkamadan daha hızlı öldürülmelerine yardımcı olur, zamandan tasarruf sağlar ve bir lavabo hazır olmadığında temizleme seçeneği sunar.

Genel Soğutmayı Önleme

2010'da yapılan bir çalışmada Amerikan Mikrobiyoloji Derneği, etanol bazlı el dezenfektanları, soğuk algınlığına neden olan virüs olan rinovirüsün giderilmesinde sabun ve suyla yıkamaktan çok daha etkili bulunmuştur. Bu çalışmada, deneklerin yüzde 65 etanol veya yüzde 80 etanol içeren bir çözelti kullanıp kullanmadıkları aynıydı. Bu çalışma, dezenfektanla temizlenmiş ellerin yaklaşık dört saat boyunca dezenfekte olduklarını tespit etti. Elden ele bulaşma virüsleri yaymanın en yaygın yollarından biri olduğundan, ASM soğuk algınlığının yayılmasını önlemenin bir yolu olarak etanol bazlı el dezenfektanlarının kullanılmasını önerir.

p> ASM tarafından yapılan bir 2008 çalışmasında, katkı maddeli etanol bazlı el dezenfektanları, 30 saniyelik bir maruz kalmadan sonra taşıyıcı rotavirüs, poliovirüs ve norovirüsün öldürülmesinde etkili bulunmuştur. Diğer taraftan alkol bazlı dezenfektanlar, yalnızca insan rotavirüsünü elimine etti. Norovirüs, Amerika Birleşik Devletleri'nde gıda ile ilgili hastalıkların önde gelen nedeni olduğundan, ASM, bu virüslerin bulaşmasını azaltmak için gıda işleyicileri tarafından kullanılmak üzere etanol bazlı dezenfektanlar önermektedir. Tek başına etanol, Bacillus ve Clostridium, mantarlar ve kuşatılmış virüsler gibi vejetatif bakterileri hızla öldürebilir. ASM araştırmacıları etken madde olarak yüzde 70 etanol içeren bir dezenfektan kullandılar.

Temizleme Maddelerinin Karşılaştırılması

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, yüzde 60 ila 90 etanol içeren etanol bazlı el antiseptikleri en fazla görünüyor. Yaygın patojenlere karşı etkilidir. Etanol bazlı dezenfektanların ayrıca virüslere karşı izopropanol bazlı dezenfektanlardan daha büyük antimikrobiyal etkileri olduğu görülüyor.

Öneriler

CDC, en iyi temizlik için ellerin sabun ve suyla yıkanmasını tavsiye eder. Elleriniz gözle görülür şekilde kirliyse veya organik madde ile kirlenmişse, sabun ve suyla yıkanmaları gerekir. Dezenfektanlar mikropları öldürebilir, ancak sabun ve su gibi kir veya kiri çıkaramazlar. Ayrıca, el dezenfektanı kullanırken, etkili dezenfeksiyon sağlamak için ellerin ve parmakların tüm yüzeylerini kaplayacak kadar kullanmanız gerektiğine dikkat etmek önemlidir. Aktif bileşen olarak en az yüzde 60 etanol içeren el dezenfektanı kullandığınızdan emin olun. Ortalama el temizleme maddesi yaklaşık yüzde 62 etanol içerir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com