Plevra, ciğerleri ve iç göğüs duvarını çevreleyen çift katmanlı bir zardır. Temel olarak, kapalı ve hava geçirmez bir sistemdir. Bununla birlikte, hastalık veya yaralanma sonucu akciğerler ve göğüs duvarı arasındaki plevral alana hava girdiğinde, bir pnömotoraks veya çökmüş bir akciğer oluşabilir. Bu meydana gelirse, olmasa da sık sık tıbbi yardım gerekecektir. Çöküşün çok küçük veya küçük olması durumunda, bir doktor ek bir müdahale gerektirmeden kendi başına çözülmesine izin verebilir. Eğer bir pnömotoraks, bir yaralanmanın veya toplam akciğer kollapsının sonucuysa, hayatı tehdit edici olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir.
Anatomi
Visseral plevra, doğrudan her bir akciğere yapışan kas tabakasıdır. Başka bir plevral membran, paryetal plevra, göğüs duvarının içine yapışır. İki plevral tabaka arasında ince bir yağlama tabakası vardır ve bunlar soluma sırasında akciğerler şişerken birbirlerine kolayca kaymalarına izin verir.
İşlev
Hem ciğerler hem de göğüs duvarı elastik olup ters yönlerde çekerler. plevral membranlar arasındaki zıt basınçların hafif bir dengesine neden olur. Bu denge, akciğerlerin şişmesini sağlar. Plevral boşluğa hava girerse, plevral membranlar arasındaki dengeyi bozar ve basınçtaki denge düzensiz hale gelir. Bu olduğunda, akciğer içe doğru çöker ve göğüs duvarı dışarıya doğru yaylanır. Mayo Clinic'e göre, yırtılmalar sıklıkla akciğerin tepesinde meydana gelir, ancak esasen plevrada zayıf bir nokta olan herhangi bir yerde oluşabilir.
Aspirasyon
Pnömotoraks tedavisi hava miktarına bağlıdır göğsünde, çöküşün derecesi ve hastalığın olup olmadığı. Küçük bir pnömotoraks tedavi gerektirmeyebilir. Doktorlar, havayı bir iğne ve aspirasyon adı verilen bir şırınga ile serbest bırakarak diğerlerine tedavi eder. Küçük bir pnömotoraks tekrarlanırsa, doktorlar iltihaplanmaya neden olan ve iki plevral zarın iyileşirken bir araya gelmesini sağlayan bir tahriş edici ortaya çıkarabilir.
Göğüs Tüpü
", 3, [[Doktor çöküşün genel alanında küçük bir kesi yapmadan önce hastaya lokal anestezi yapılır. Göğüs duvarından plevral boşluğa bir tüp yerleştirir. Daha sonra tüpü, göğsündeki havanın şişeye girmesini sağlayan, ancak odadaki havanın plevral alana girmesini önleyen bir su sızdırmazlığı şişesi adı verilen bir cihaza bağlar. Plevral boşlukta yaratılan basınç dengesi, akciğerin tekrar şişirilmesine yardımcı olur.
Cerrahi
Pnömotoraks kendi başına veya minimal müdahale ile çözülmezse, cerrahi düşünülebilir. İşlem sırasında, cerrah iki plevral tabakanın birbirine yapışmasına neden olacak şekilde yara oluşumuna neden olmak için plevranın yüzeyini çizer. İkinci bir cerrahi işlem, akciğerin yırtılmış olan bölümünün çıkarılmasını içerir.