Tırnak ısırma veya onikfaji, durması zor bir alışkanlıktır. Tırnak ısırma, "Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi ve Ruh Sağlığı" dergisinin Haziran 2008 sayısında yayınlanan bir araştırmaya göre, bazı psikiyatrik bozukluklarla ilgili olabilir. Tırnak ısırması aynı zamanda psikiyatrik bozukluğu olmayanlarda da ortaya çıkar.
Dikkat Eksikliği /Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat Eksikliği /Hiperaktivite Bozukluğu veya DEHB, Ghanizadeh çalışmasında tırnak ısırma ile ilişkili en yaygın zihinsel bozukluktu. DEHB'li çocuklar ve yetişkinler zorlayıcı davranışlara odaklanmakta ve kontrol etmekte zorlanmaktadır. Bazı hastalar da fiziksel olarak aşırı aktif. Belirtiler arasında; hayal kurmayı, dikkat dağıtmayı, kıpırdatmayı, dikkat etmekte zorlanmayı, düşünmeden hareket etmeyi ve aşırı konuşmayı, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri veya CDC'yi içerir. Üç farklı DEHB tipi vardır. Ağırlıklı olarak dikkatsiz tür, düzensizlik, dikkat dağıtıcılık ve ayrıntılara dikkatsizlikle karakterizedir. Fidgeting, interrupting ve dürtüsellik, ağırlıklı olarak hiperaktif-dürtüsel tipini karakterize eder. Kombine tip her ikisinin de eşit özelliklere sahiptir.
Muhalif Meydan okuyan Bozukluk
Muhalif meydan okuyan rahatsızlıktan muzdarip bazı çocuklar veya ODD, tırnak ısırıklarıdır. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin bir internet sitesi olan Medline Plus'a göre, okul çağındaki çocukların yüzde 20'sini etkileyebilir. Sosyal, psikolojik ve biyolojik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanılmaktadır. ODD'li çocuklar öğretmenler ve ebeveynler gibi otorite figürlerine karşı düşmanca ve itaatsizdir. Sık sık kızabilirler ve tartışmalı, intikamcı ve kolayca sinirlenebilirler. ODD teşhisini garanti etmek için, bu davranış en az altı ay devam etmeli ve okulda ve diğer faaliyetlerde ciddi sorunlara neden olacak kadar şiddetli olmalıdır.
Birincil Motorlu Klişeler ya da klişeleşmiş hareket bozukluğu, ritmik, öngörülebilir ve “amaçlı ama amaçsız hareketleri” zorunlu olarak tekrarlar, ”diye açıklıyor Johns Hopkins Medicine. Aksi takdirde normaldirler. Tipik hareketler tırnak ısırma, el çırpma, ileri geri sallama, baş sallama, saç kıvırma, dudak ısırma ve kafa çarpmadır. Heyecan, yorgunluk, stres veya can sıkıntısı genellikle birkaç saniye veya dakika süren hareketlerden önce gelir. Bazı durumlarda üniversite yıllarına kadar devam edebilmesine rağmen, bu hastalık zamanla kaybolma eğilimindedir. Hareketler, otizm veya başka bir nörolojik bozuklukla ortaya çıkarlarsa, ikincil motor klişeleri olarak adlandırılır.