|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Egzersizler için Nabız Oksimetresi

Genellikle hastane odalarında ve rehabilitasyon tesislerinde bulunur, nabız oksimetresi aynı zamanda fitness merkezlerinde ve spor salonlarında yavaş yavaş toplanır. Vücuttaki oksijenli kan miktarını ölçmek için kullanılan nabız oksimetresi, invazif olmayan basit cihazlardır. Antrenman sırasında oksijen satürasyonunu ölçmek çoğu insan için gerekli olmayabilir, ancak antrenmanlar için nabız oksimetresi kullanmak bazı durumlarda oldukça faydalı olabilir.

Tanımlama

Nabız oksimetresi, ölçüm cihazını ölçen küçük bir elektronik cihazdır. Kanınızda taşınan oksijen miktarı. Cihaz işaret parmağınızın ucuna takılır ve görünmez kızılötesi ışığını ve görünür kırmızı ışığı parmağınıza yayar. Oksijenli kan ve deoksijenli kan bu ışıklardan farklı miktarları emer. Bu ikisi arasındaki farkı hesaplayarak nabız oksimetresi kanınızdaki oksijeni ölçer. Nabız oksimetresi, hastanelerde kalp, akciğerler ve dolaşım sisteminizin birlikte ne kadar etkili çalıştığını belirlemek için kullanılır.

Oksijen Doygunluğu

Nabız oksimetresi oksijen doygunluğunu veya şu anda doymuş olan hemoglobinin tam yüzdesini ölçer. oksijen ile. Sağlıklı bireyler tipik olarak yüzde 97 ila 99'luk bir oksijen satürasyonuna sahiptir. Bununla birlikte, yüzde 92'den büyük bir oksijen satürasyonu genellikle güvenli ve normal olarak kabul edilir. Oksijen satürasyonunun ölçülmesi, astım gibi kronik solunum koşullarına sahip hastalar için önemli olabilir. Tıbbi durum vücuda alınan oksijen miktarını engellerse, bir nabız oksimetresi güvenliği sağlamak için hastanın oksijen seviyelerini izleyebilir.

Egzersiz Sırasındaki Faydaları

Ciddi sporcular sadece egzersiz sırasında nabız oksimetresi takabilir. yorucu egzersiz sırasında oksijen seviyelerini izlemek için. Dağlarda olduğu gibi yüksek rakımlı bir alanda egzersiz yaparken nabız oksimetresi takmayı da isteyebilirsiniz. Yeterli oksijenlenmeyi sağlamak için solunum koşulları olan insanlar ve yakın zamanda geçirilmiş bir hastalık veya ameliyattan iyileşen hastalar da egzersiz sırasında nabız oksimetresi takmak isteyebilir. Egzersiz sırasında nabız oksimetresi kullanıp kullanmama konusunda sorularınız varsa, tıbbi bir uzmanla görüşün. Doktorunuz, geçmişinize ve şu andaki sağlık durumunuza göre uygun bir yargı ve öneride bulunabilir.

Dikkat Edilecek Noktalar

Egzersiz yaparken elleriniz terlenirse, nabız oksimetresi parmağınızdan kayabilir. Ek olarak, alışılmadık derecede küçük veya büyük parmaklara sahip kişiler de aygıtı parmak üzerinde tutmakta zorlanabilirler. Gerekirse, güvenli bir şekilde yerinde kalması için cihazın etrafına ve parmağınıza az miktarda bir tıbbi bant sarın. Antrenmanınız, basketbol veya halter sırasında olduğu gibi ellerinizi kapsamlı bir şekilde kullanmanız gerekiyorsa, nabız oksimetresini kulak memenize takın. Yine, yerinde tutmak için az miktarda bir bant gerekebilir.

Eğlence

2010'da Pennsylvania'daki Mercyhurst College araştırmacıları buğday çimi suyu ve egzersiz ile ilgili bir çalışmada nabız oksimetrelerini kullandılar. Çalışma, buğday çimi suyunun içilmesinin egzersiz sırasında kandaki oksijen doygunluğunu arttırıp arttırmadığını belirlemek için tasarlanmıştır. Buğday çimi suyunun alınmasından yaklaşık 20 dakika sonra, katılımcılar nabız oksimetresi takarken koşu bandında 20 dakika koştular. Çalışma, egzersiz öncesi buğday çimi alımının aslında egzersiz sırasında kandaki oksijeni iyileştirdiği sonucuna varmıştır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır