Dehidrasyon yaşlı yetişkinlerde yaygın bir sorundur ve yönelim bozukluğu da dahil olmak üzere bir dizi komplikasyona yol açabilir. Bunun nedeni dehidrasyonun vücudun elektrolit dengesinde değişikliklere neden olabilmesi ve bunun da beynin işlevini etkileyebilmesidir.
Elektrolitler vücudun düzgün çalışması için gerekli olan minerallerdir. Vücuttaki su dengesinin yanı sıra kas ve sinirlerin fonksiyonunun düzenlenmesine yardımcı olurlar. Vücut susuz kaldığında kandaki elektrolit seviyeleri çok düşük olabilir ve bu da aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir takım semptomlara yol açabilir:
* Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
* Oryantasyon bozukluğu
* Tükenmişlik
* Zayıflık
* Baş dönmesi
* Kas krampları
* Baş ağrıları
Ağır vakalarda dehidrasyon nöbetlere, komaya ve ölüme bile yol açabilir.
Susuz kaldığında vücutta ne olur?
Vücut susuz kaldığında vücudun sıvı seviyeleri düşer ve bu da vücut kimyasında bir takım değişikliklere yol açabilir. Bu değişiklikler beynin işlevini etkileyerek kafa karışıklığına ve yönelim bozukluğuna neden olabilir.
Ayrıca dehidrasyon kan basıncının düşmesine de neden olabilir ve bu da beyne giden kan akışını daha da azaltabilir. Bu aynı zamanda kafa karışıklığına ve yönelim bozukluğuna da katkıda bulunabilir.
Yaşlı yetişkinlerde dehidrasyonun önlenmesi
Dehidrasyon ciddi bir sorundur ancak kolayca önlenebilir. Yaşlı yetişkinlerin susuz kalmamasına yardımcı olacak birkaç ipucu:
* Susamasanız bile gün boyunca bol miktarda sıvı içtiğinizden emin olun.
* Soda ve meyve suyu gibi şekerli içecekler yerine suyu tercih edin.
*Meyve ve sebze gibi su içeriği yüksek besinler tüketin.
* Vücudun susuz kalmasına neden olabileceğinden alkol ve kafein içmekten kaçının.
* Dehidrasyona neden olabilecek herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, susuz kalmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
Bu ipuçlarını takip ederek yaşlı yetişkinlerin susuz kalmamasına yardımcı olabilir ve oryantasyon bozukluğu da dahil olmak üzere dehidrasyonun komplikasyonlarını önleyebilirsiniz.