Dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden biri kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklardır. Yaşam tarzı davranışları ve genetik önemli bir rol oynayabilse de, sağlığın sosyal belirleyicileri de sağlığın nasıl etkileneceği konusunda rol oynamaktadır.
* Örneğin, bazı ırksal ve etnik azınlıklar, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi bazı kronik hastalıklara karşı daha yüksek risk altındadır. Bu kısmen aşağıdakiler gibi bir dizi sosyal belirleyiciden kaynaklanmaktadır:
* Daha düşük sosyoekonomik durum: Daha düşük sosyoekonomik statüye sahip kişilerin kirli mahallelerde yaşaması, sağlıklı gıdaya ve fiziksel aktiviteye daha az erişmesi ve daha fazla strese maruz kalması daha olasıdır. Bu faktörlerin tümü kronik hastalığa katkıda bulunabilir.
* Ayrımcılık: Ayrımcılık strese, kaygıya ve depresyona yol açabilir ve bunların tümü sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca ayrımcılık, insanların kaliteli sağlık hizmetlerine ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olabilecek diğer kaynaklara daha az erişmesine yol açabilir.
Sağlığın sosyal belirleyicileri karmaşık bir konudur ve bunları ele alacak tek bir çözüm yoktur. Ancak birlikte çalışarak herkes için daha sağlıklı topluluklar yaratabiliriz.