Teknofobi belirtileri şunları içerebilir :
* Teknolojiyi kullanırken korku veya kaygı
* Teknoloji içeren durumlardan kaçınma
* Teknolojiye maruz kaldığında terleme, titreme veya kalp çarpıntısı gibi fiziksel belirtiler
* Teknolojiyle ilgili olumsuz düşünceler
* Teknolojiyi kullanırken konsantre olma veya karar vermede zorluk
* Teknolojiyi kullanırken bunalmış veya paniklemiş hissetmek
Teknofobiye Ne Sebep Olur?
Teknofobinin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır ancak buna katkıda bulunabilecek bazı faktörler şunlardır:
* Geçmişte teknolojiyle ilgili olumsuz deneyimler. Bir kişi, bilgisayar çökmesi gibi teknolojiyle ilgili olumsuz bir deneyime sahipse veya teknolojiyle arası iyi olmadığı için kendisiyle dalga geçiliyorsa, teknofobi geliştirebilir.
* Teknolojiye aşina olmama. Teknolojiye aşina olmayan insanlar, onun nasıl çalıştığını anlamadıkları için ondan korkabilirler. Teknolojiyi kullanırken hata yapmaktan ya da bir şeyleri bozmaktan da korkabilirler.
* Kişilik özellikleri. Dışadönüklerden daha endişeli veya içe dönük olan kişilerin teknofobi yaşama olasılıkları daha yüksek olabilir.
* Toplumsal etkiler. Toplumumuz sıklıkla filmlerde veya TV şovlarında olduğu gibi insanların teknolojiden korkması gerektiği mesajını veriyor. Bu teknofobiye katkıda bulunabilir ve normalleştirebilir.
Teknofobi nasıl tedavi edilir?
Teknofobi, bilişsel davranışçı terapi (CBT) ve maruz kalma terapisi dahil olmak üzere çeşitli terapilerle tedavi edilebilir. BDT insanların teknoloji hakkındaki olumsuz düşünce ve inançlarını değiştirmelerine yardımcı olurken, maruz bırakma terapisi onların teknoloji korkusuyla yavaş yavaş güvenli ve kontrollü bir şekilde yüzleşmelerine yardımcı olur.
Teknofobinin üstesinden gelmek zaman ve çaba gerektirebilir ancak doğru tedavi ile mümkündür. Teknofobi yaşadığınızı düşünüyorsanız yardım için doktorunuzla veya bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşun.