- Düzenli bir uyku programı oluşturun ve hafta sonları bile mümkün olduğunca buna bağlı kalın. Bu, vücudun doğal uyku-uyanıklık döngüsü olan sirkadiyen ritminizi düzenlemenize yardımcı olacaktır.
- Rahatlatıcı bir uyku zamanı rutini oluşturun. Bu, sıcak bir banyo yapmayı, kitap okumayı veya sakinleştirici müzik dinlemeyi içerebilir. TV, bilgisayar ve akıllı telefon gibi elektronik cihazları yatmadan en az 30 dakika önce kullanmaktan kaçının çünkü bu cihazlardan yayılan mavi ışık uykuyu etkileyebilir.
- Yatak odanızın karanlık, sessiz ve serin olduğundan emin olun. Bu koşullar uyku için idealdir.
- Yatmadan önce kafein ve alkolden kaçının. Kafein uykuyu etkileyebilir, alkol ise uyku düzenini bozabilir.
- Düzenli egzersiz yapın ancak uyku vaktine çok yakın olmasın. Egzersiz uykuya daha kolay dalmanıza yardımcı olabilir ancak yatma saatine çok yakın egzersiz yapmak uykuya dalmayı zorlaştırabilir.
- 20 dakika sonra uykuya dalamazsanız yataktan çıkın ve kendinizi yorgun hissedene kadar rahatlatıcı bir şeyler yapın. Uykuya dalmayı zorlaştırabileceğinden TV izlemekten veya elektronik cihazlar kullanmaktan kaçının.
ADD/ADHD uykusu olan kişilere yardımcı olmaya yönelik ek ipuçları:
- İlaç konusunda doktorunuzla konuşun. Çocuğunuz uyku sorunu yaşıyorsa doktorunuz uyumasına yardımcı olacak ilaç önerebilir.
- Davranış terapisini düşünün. Davranış terapisi, ADD/DEHB'li çocukların semptomlarını nasıl yöneteceklerini ve uyku alışkanlıklarını nasıl iyileştireceklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir.
- Bir destek grubuna katılın. Destek grupları size bilgi, kaynak ve duygusal destek sağlayabilir.
Doğru tedaviyle ADD/ADHD'si olan kişiler semptomlarını yönetmeyi öğrenebilir ve iyi bir gece uykusu çekebilirler.