1. Daha Düşük Metabolizma Hızı :Soğuk mizaçlı bireylerin metabolizmaları genellikle daha yavaştır, bu da vücutlarının daha az ısı ürettiği anlamına gelir. Bu azalan ısı üretimi, orta derecede soğuk ortamlarda bile soğukluk hissine yol açabilir.
2. Zayıf Dolaşım :Soğuk mizaçlı kişilerde özellikle ekstremitelerde (el, ayak, el ve ayak parmakları) kan dolaşımı bozulmuş olabilir. Bu azalan kan akışı cilt sıcaklığının azalmasına ve soğukluk hissine yol açabilir.
3. Düşük Vücut Yağı :Vücut yağı, vücut ısısının korunmasına yardımcı olan bir yalıtım tabakası görevi görür. Vücut yağ yüzdesi daha düşük olan kişiler daha az yalıtıma sahip olabilir ve bu da onları üşümeye karşı daha duyarlı hale getirir.
4. Tiroid Fonksiyonu :Tiroid bezi metabolizmanın ve ısı üretiminin düzenlenmesinde rol oynar. Yetersiz çalışan tiroid bezi (hipotiroidizm), metabolizma hızının azalmasına ve soğuğa karşı duyarlılığın artmasına neden olabilir.
5. Demir Eksikliği :Demir, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynayan önemli bir mineraldir. Demir eksikliği (anemi), kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltarak dolaşımın bozulmasına ve soğukluk hissine neden olabilir.
6. Hipoglisemi :Düşük kan şekeri (hipoglisemi) aynı zamanda soğukluk, baş dönmesi ve yorgunluk hissine de neden olabilir.
7. Raynaud Olgusu :Bazı kişiler, parmaklara, ayak parmaklarına, kulaklara veya buruna kan akışının azalmasıyla karakterize edilen bir durum olan Raynaud fenomeni sonucunda soğuk algınlığına bağlı semptomlar yaşayabilir.
8. Genetik ve Adaptasyon :Genetik faktörler de kişinin soğuğa duyarlılığını etkileyebilir. Bazı insanlar genetik olarak daha düşük bazal metabolizma hızına veya soğuğa karşı toleransın azalmasına yatkın olabilir. Nesiller boyunca soğuk ortamlara uyum sağlamak, bireyin soğuk havaya tepkisinin şekillenmesinde de rol oynayabilir.
Özellikle diğer semptomların eşlik ettiği kronik soğukluk hissinin altta yatan bir tıbbi duruma işaret edebileceğini unutmamak önemlidir. Sürekli olarak soğuk algınlığı semptomları yaşıyorsanız, olası sağlık sorunlarını ortadan kaldırmak için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.