İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve laktoz intoleransı, karın ağrısı, şişkinlik ve ishal gibi benzer semptomlara neden olabilen iki yaygın durumdur. Ancak iki durum arasında bazı temel farklılıklar vardır.
IBS kalın bağırsağı etkileyen kronik bir durumdur. IBS'nin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bunun kalın bağırsaktaki kasların kasılma ve gevşeme şekliyle ilgili problemlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir. IBS, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir:
* Karın ağrısı
* Şişkinlik
* İshal
* Kabızlık
* Gaz
* Mide bulantısı
* Göğüste ağrılı yanma hissi
Laktoz intoleransı vücut süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan şeker olan laktozu sindiremediğinde ortaya çıkan bir durumdur. Laktoz intoleransı, ince bağırsakta üretilen bir enzim olan laktazın eksikliğinden kaynaklanır. Laktoz intoleransı olan bir kişi süt ürünleri tükettiğinde, sindirilmemiş laktoz kalın bağırsağa geçerek burada çeşitli semptomlara neden olabilir:
* Karın ağrısı
* Şişkinlik
* İshal
* Gaz
* Mide bulantısı
* Kusma
IBS ile Laktoz İntoleransı Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır
IBS ve laktoz intoleransının semptomları çok benzer olduğundan iki durum arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Ancak hangi rahatsızlığa sahip olduğunuzu belirlemenize yardımcı olabilecek bazı önemli farklılıklar vardır:
* IBS semptomları aralıklı olma eğilimindedir Laktoz intoleransı belirtileri genellikle süt ürünleri tüketildikten sonra ortaya çıkar.
* IBS semptomları belirli yiyeceklerden kaçınılarak hafifletilebilir Laktoz intoleransı semptomları yalnızca diyetle giderilemez.
* Laktoz intoleransı basit bir kan veya nefes testiyle teşhis edilebilir IBS ancak diğer koşullar ekarte edildikten sonra teşhis edilebilir.
IBS veya laktoz intoleransı semptomları yaşıyorsanız, tanı koymak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Teşhis ne kadar erken konursa tedaviye o kadar erken başlayabilir ve belirtilerinizi hafifletebilirsiniz.
IBS ve Laktoz İntoleransı Tedavisi
IBS'nin tedavisi yoktur ancak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler vardır. Bu tedaviler şunları içerir:
* Diyet değişiklikleri semptomları tetikleyen gıdalardan kaçınmak gibi
* İlaçlar Antispazmodikler, antidepresanlar ve probiyotikler gibi
* Bilişsel davranışçı terapi stresi yönetmenize ve IBS semptomlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir
Laktoz intoleransı, süt ürünlerinden kaçınılarak veya laktaz takviyeleri alınarak yönetilebilir.
IBS veya laktoz intoleransı belirtileri yaşıyorsanız tanı ve tedavi için bir doktora görünmeniz önemlidir.