Kolesterol seviyelerinizin nispeten kısa bir süre içinde değişmesine neden olabilecek bazı faktörler şunlardır:
Diyet: Doymuş ve trans yağlar ile kolesterol açısından yüksek bir diyet yemek, LDL kolesterolünüzü ve toplam kolesterol seviyenizi artırabilir. Tersine, lif, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yemek, LDL kolesterolü düşürmeye ve HDL kolesterolü artırmaya yardımcı olabilir.
Egzersiz: Düzenli fiziksel aktivite HDL kolesterolü artırabilir ve LDL kolesterol düzeylerini azaltabilir. Egzersiz yaptığınızda vücudunuz kan damarlarını genişleten ve iltihabı azaltan endorfin salgılar. Bu, LDL kolesterolü düşürmeye ve HDL kolesterolü yükseltmeye yardımcı olabilir.
Kilo kaybı: Aşırı kilolu veya obezseniz, kilo vermek LDL kolesterolü ve toplam kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.
Sigara içmek: Sigara içmek atardamarların iç yüzeyine zarar verir ve iltihaplanmayı artırır; bu da LDL kolesterol düzeylerini artırabilir ve HDL kolesterol düzeylerini azaltabilir. Sigarayı bırakmak kolesterol seviyenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Stres: Stres, sağlıksız yiyecekler yemenize, daha az aktif olmanıza ve daha fazla sigara içmenize neden olabilir; bunların tümü kolesterol düzeylerinde değişikliklere yol açabilir. Stresi yönetmek, kolesterol düzeyleriniz de dahil olmak üzere genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.
Bireysel kolesterol profiliniz ve seviyenizi hangi faktörlerin etkileyebileceği hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.