Dolaşım Sistemi:
1. Ateroskleroz: Yüksek LDL kolesterol, ateroskleroz olarak bilinen bir durum olan arterlerde plak oluşumuna katkıda bulunur. Plak kolesterol, yağlı maddeler ve atık ürünlerden oluşur. Zamanla plak, atardamarları sertleştirip daraltarak kan akışını kısıtlar.
2. Kalp Krizi: Ateroskleroz, kalp kasına kan akışının azalmasına yol açarak kalp krizine neden olabilir. Plak yırtıldığında kalbe kan akışını engelleyen bir kan pıhtısı oluşturabilir.
3. İnme: Kalbe benzer şekilde, yüksek kolesterol de beyinde plak oluşumuna ve arterlerin daralmasına neden olabilir. Beyne giden kan akışının azalması, kan pıhtısının beyin arterini tıkaması durumunda felce neden olabilir.
4. Periferik Arter Hastalığı (PAD): Yüksek kolesterol aynı zamanda uzuvlara giden kan akışını da etkileyebilir. Bacak ve kol atardamarlarında plak birikmesi, etkilenen bölgelerde ağrıya, uyuşukluğa ve güçsüzlüğe neden olabilir.
Solunum Sistemi:
Yüksek kolesterolün birincil etkileri dolaşım sistemi üzerinde olsa da, bazı durumlarda dolaylı olarak solunum sistemini de etkileyebilir.
1. Uyku Apnesi: Bazı araştırmalar yüksek kolesterol ile obstrüktif uyku apnesi arasında bir ilişki olduğunu öne sürüyor. Obstrüktif uyku apnesi, uyku sırasında hava yolunun tıkanması ve nefes almanın durmasına neden olan bir durumdur. Yüksek kolesterolü olan bireyler uyku apnesi geliştirmeye daha yatkın olabilir.
2. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH): Yüksek kolesterol, kronik bronşit ve amfizem gibi durumları içeren kronik bir akciğer hastalığı olan KOAH gelişme riskinin biraz artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kolesterol ve KOAH'ı birbirine bağlayan mekanizmalar halen araştırılmaktadır.
Dengeli bir diyet, düzenli egzersiz ve gerekirse bir sağlık uzmanının önerdiği ilaçları içeren sağlıklı bir yaşam tarzı yoluyla kolesterol düzeylerini yönetmek çok önemlidir. Sağlıklı kolesterol seviyelerini korumak, kardiyovasküler ve solunum komplikasyonları riskini azaltır ve genel refahı artırır.