Kemik sağlığı
Kalsiyum kemiklerin ve dişlerin ana mineralidir ve bunların büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Diyetlerinde yeterli miktarda kalsiyum alan çocukların, kemiklerin zayıf ve kırılgan hale geldiği bir durum olan osteoporoza yakalanma olasılığı daha düşüktür. Yeterli kalsiyum alan yetişkinler kemik yoğunluğunu korumaya ve kırık riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kas kasılması
Kas kasılması için kalsiyum gereklidir. Bir kas kasıldığında, kalsiyum iyonları kas liflerindeki proteinlere bağlanır, bu da onların birbirlerinin üzerinden kaymasına ve kasın kısalmasına neden olur.
Sinir iletimi
Kalsiyum ayrıca sinir iletiminde de rol oynar. Bir sinir uyarısı oluştuğunda, kalsiyum iyonları sinir hücresine girer ve sinir hücreleri arasında sinyal taşıyan kimyasal haberciler olan nörotransmiterlerin salınmasına neden olur.
Kan pıhtılaşması
Kanın pıhtılaşması için kalsiyum gereklidir. Kan damarları hasar gördüğünde, kalsiyum iyonları kanın kalınlaşmasına ve pıhtı oluşmasına neden olan proteinler olan pıhtılaşma faktörlerini aktive etmeye yardımcı olur.
Diğer işlevler
Bu temel işlevlere ek olarak kalsiyum, aşağıdakiler gibi diğer bazı bedensel işlemlerde de rol oynar:
*Kalp ritmini düzenlemek
* Sıvı dengesinin korunması
*Hormon salgılayan
* B12 vitamini emilimi
Kalsiyum eksikliği
Kalsiyum eksikliği aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir:
* Osteoporoz
* Diş çürüğü
* Kas krampları
* Tükenmişlik
* Endişe
* Depresyon
Yeterli kalsiyum nasıl alınır
Önerilen günlük kalsiyum alımı yaşa ve cinsiyete göre değişir. 1-3 yaş arası çocuklar günde 700 mg kalsiyum alırken, 4-8 yaş arası çocuklar günde 1000 mg kalsiyum almalıdır. 9-18 yaş arası çocukların günde 1.300 mg kalsiyum alması gerekir. 19-50 yaş arası yetişkinlerin günde 1.000 mg kalsiyum alması gerekirken, 51 yaş ve üzeri yetişkinlerin günde 1.200 mg kalsiyum alması gerekir. Hamile ve emziren kadınların da günde 1.200 mg kalsiyum alması gerekir.
Diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum almanın birçok yolu vardır. Bazı iyi kalsiyum kaynakları şunlardır:
* Süt
* Yoğurt
* Peynir
* Soya peyniri
* Yeşil yapraklı sebzeler
* Fındık
* Tohumlar
* Fasulye
* Balık
* Kalsiyumla zenginleştirilmiş gıdalar
Diyetinizden yeterli miktarda kalsiyum alamıyorsanız, kalsiyum takviyesi almanız gerekebilir. Kalsiyum takviyesinin sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşun.