|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kemikler , Eklemler Kaslar
Sağlığı ve Hastalıkları

İlaçlarınız Kemikleri Etkiliyor mu?

Bazı ilaçların kemik sağlığını etkileyebilecek yan etkileri olabilir. Bunlar şunları içerir:

- Glukokortikoidler (prednizon gibi) kalsiyum emilimini engelleyebilir ve kalsiyum kaybını uyararak kemik kütlesinin azalmasına yol açabilir.

- Antikonvülsanlar (fenitoin ve karbamazepin gibi) D vitamini metabolizmasını etkileyebilir ve kalsiyum emilimini azaltarak kemik kütlesinin azalmasına neden olabilir.

- Romatoid artrit ve belirli kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaç olan metotreksat, osteoblastların (kemik oluşturan hücreler) aktivitesini engelleyerek kemik kütlesinin azalmasına neden olabilir.

- Mide asidini azaltmak için kullanılan bir ilaç sınıfı olan proton pompa inhibitörleri (PPI'ler), kalsiyum emilimini engelleyebilir ve potansiyel olarak kemik kütlesinin azalmasına neden olabilir.

- Osteoporozu tedavi etmek için kullanılan bifosfonatlar (alendronat ve rosedronat gibi), çene kemiğinin düzgün şekilde iyileşemediği bir durum olan çene osteonekrozu (ONJ) ​​gibi nadir yan etkilere neden olabilir.

- Meme kanserini tedavi etmek için kullanılan aromataz inhibitörleri östrojen düzeylerini düşürebilir ve bu da kemik kütlesinin azalmasına neden olabilir.

- Prostat kanserini tedavi etmek için kullanılan androjen yoksunluğu tedavisi testosteron düzeylerini düşürebilir ve bu da kemik kütlesinin azalmasına neden olabilir.

- Hipotiroidizmi tedavi etmek için kullanılan tiroid hormonu replasman tedavisi, kemik erimesini (kemik yıkımı) artırarak kemik kütlesinin azalmasına neden olabilir.

Yukarıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, bunların kemik sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri ve bu etkileri en aza indirmek için neler yapabileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]