Fibromüsküler displazi (FMD), orta büyüklükteki arterleri, en sık da renal arterleri etkileyen, aterosklerotik olmayan bir hastalıktır. Etkilenen arterlerin dönüşümlü olarak daralması ve genişlemesi ve ayrıca arter duvarının kalınlaşması ile karakterizedir. Şap hastalığı her yaştan insanı etkileyebilir ancak en sık 30 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda görülür.
Nedenler
Şap hastalığının kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Şap hastalığı için risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
* Ailede Şap Hastalığı geçmişi
* Ehlers-Danlos sendromu ve Marfan sendromu gibi belirli tıbbi durumlar
* Sigara içmek
* Yüksek tansiyon
* Yüksek kolesterol
* Diyabet
Belirtiler
Şap hastalığı, etkilenen arterlere bağlı olarak çeşitli semptomlara neden olabilir. En yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:
* Yüksek tansiyon
* Baş ağrısı
* Boyun ağrısı
* Sırt ağrısı
* Yorgunluk
* Bulantı
* Kusma
* Baş dönmesi
* Bulanık görüş
* İnme
Teşhis
Şap hastalığı tanısı aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli testlerle konur:
* Fizik muayene
* Kan basıncı ölçümü
* Arteriyel ultrason
* CT taraması
* MRI
* Anjiyografi
Tedavi
Şap hastalığının tedavisi yoktur ancak semptomları yönetmeye ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilecek çeşitli tedaviler vardır. En yaygın tedavilerden bazıları şunlardır:
* Kan basıncını düşüren ilaçlar
* Etkilenen arterleri çıkarmak veya baypas etmek için yapılan ameliyat
* Stent yerleştirme
* Anjiyoplasti
Prognoz
Şap hastalığının prognozu genellikle iyidir ancak hastalığın ciddiyetine ve etkilenen arterlere bağlı olabilir. Şap hastalığı olan çoğu insan, uygun tedaviyle normal, sağlıklı yaşamlar yaşayabilir.