1. Alıştırma: Kas ağrısı veya gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı (DOMS), alışılmadık veya yoğun egzersiz sonrasında ortaya çıkabilir. Genellikle egzersizden 24-48 saat sonra zirve yapar ve genellikle birkaç gün içinde düzelir.
2. Kas gerginliği veya yaralanması: Düşme veya spor yaralanmaları gibi travmalar nedeniyle kaslar gerilebilir veya yaralanabilir. Semptomlar ağrı, şişlik ve etkilenen kasın hareket ettirilmesinde zorluk içerebilir.
3. Tıbbi durumlar: Bacaklardaki kas ağrıları çeşitli tıbbi durumların belirtisi olabilir:
- Dehidrasyon
- Elektrolit dengesizlikleri
- Vitamin eksiklikleri (örn. D vitamini, magnezyum)
- Tiroid sorunları
- Bazı enfeksiyonlar (örn. grip, viral miyozit)
- Lupus, fibromiyalji veya diyabet gibi kronik durumlar
4. İlacın yan etkileri: Statinler, kalsiyum kanal blokerleri veya kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar yan etki olarak kas ağrılarına neden olabilir.
5. Zayıf dolaşım: Bacaklardaki kas ağrıları bazen periferik arter hastalığı (PAD) veya diyabet gibi durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilen zayıf dolaşımdan kaynaklanabilir.
Bacaklarınızda yeni veya kalıcı kas ağrısı yaşıyorsanız doğru tanı ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Altta yatan neden en uygun tedaviyi belirleyebilir. Sağlık uzmanınız, soruna neden olan spesifik duruma bağlı olarak dinlenme, ağrı kesiciler, fizik tedavi veya daha ileri değerlendirme önerebilir.