Kalp kası hücrelerindeki mutlak refrakter periyodun uzunluğu iskelet kası hücrelerininkiyle aynı olacak şekilde artarsa birçok şey meydana gelebilir. Birincisi, hücrelerin kasılmalar arasında iyileşmesi daha uzun süreceğinden kalp atış hızı önemli ölçüde azalacaktır. Azalan kalp atış hızı, vücudun dokulara ve organlara oksijen ve besin verme yeteneğinde bir düşüşe yol açacaktır. Bu, yorgunluğa, nefes darlığına ve sonunda organ yetmezliğine neden olabilir.
Ek olarak, daha uzun refrakter dönem, kalbi anormal kalp ritimleri olan aritmilere karşı daha duyarlı hale getirecektir. Aritmiler kalbin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atmasına neden olabilir ve bu da yaşamı tehdit edebilir.
Kalp kası hücrelerinde mutlak refrakter periyodun uzunluğundaki bir artışın vücut için çok ciddi sonuçlara yol açacağı açıktır. Kalbin iskelet kasından daha uzun bir refrakter periyoda sahip olacak şekilde evrimleşmesinin nedeni budur; bu, onun nispeten yavaş ve sabit bir hızda, düşük aritmi riskiyle kasılmasına olanak tanır.