Sporogami tipik olarak belirli bitki ve alg yaşam döngülerinin cinsel üreme aşamasında ortaya çıkar. Bitkilerde sporogami, sırasıyla sperm ve yumurta üreten erkek ve dişi gametofitlerin oluşumundan sonra gerçekleşir. Sperm hücreleri anteridiadan salınırken, yumurtalar archegonia'da üretilir. Sperm hücreleri suda yüzer veya rüzgârla taşınarak arkegoniaya ulaşır, burada yumurtaları döllerler ve zigot oluşumuna neden olurlar.
Zigotlar daha sonra bitkinin yaşam döngüsünün aseksüel fazı olan çok hücreli bir sporofit üretmek için mitotik bölünmelere uğrar. Sporofit sonunda mayoz yoluyla sporlar üretir, bu sporlar daha sonra filizlenebilir ve yeni gametofitlere dönüşebilir, böylece yaşam döngüsünü tamamlayabilir.
Sporogamiye maruz kalan organizmaların örnekleri arasında yosunlar, eğrelti otları ve açık tohumlu bitkiler bulunur. Yosunlarda sporofit, döllenmeden sonra gelişen ve ucunda sporlar üreten seta ile temsil edilir. Eğrelti otlarında sporofit yaşam döngüsünün baskın aşamasıdır ve mayoz yoluyla sporlar üretir. Kozalaklı ağaçlar gibi gymnospermler de polen taneleri ve ovüller üreten sporofitik yapılarla birlikte baskın bir sporofit fazına sahiptir.
Sporogami, bu organizmalarda cinsel üreme ve genetik çeşitlilik için çok önemlidir, çünkü iki farklı gametten gelen genetik materyali birleştirerek benzersiz bir özellik kombinasyonuna sahip yavruların oluşumuna yol açar.