1. Doymuş ve trans yağların yüksek miktarda alınması: Kırmızı ette, tam yağlı süt ürünlerinde ve işlenmiş gıdalarda bulunan doymuş yağların aşırı tüketimi kandaki düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol düzeylerini artırabilir. LDL kolesterol "kötü" kolesterol olarak bilinir çünkü atardamarların duvarlarında birikerek atardamarların daralması veya sertleşmesiyle karakterize edilen bir durum olan ateroskleroza yol açabilir. Genellikle işlenmiş ve kızartılmış gıdalarda bulunan trans yağlar, yalnızca LDL kolesterolü yükseltmekle kalmayıp aynı zamanda LDL kolesterolü vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olan "iyi" kolesterol olan yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü de düşürdüğü için kalp sağlığına daha da zararlıdır. arterler.
2. Düşük miktarda diyet lifi alımı: Tam tahıllarda, meyvelerde, sebzelerde ve baklagillerde bulunan diyet lifi, kalp sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Kalp hastalığı için iki önemli risk faktörü olan LDL kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Lif ayrıca kalp hastalığı riskini azaltmak için çok önemli olan kilo yönetimine de yardımcı olur.
3. Yüksek miktarda ilave şeker alımı: Şekerli içeceklerin, işlenmiş yiyeceklerin ve tatlıların tüketilmesi kilo alımına, obeziteye ve insülin direncine katkıda bulunabilir. Bu koşullar artan kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet riskiyle yakından bağlantılıdır. İlave şekerler aynı zamanda kalp hastalığının altında yatan başka bir faktör olan iltihaplanmayı da teşvik eder.
4. Yetersiz meyve, sebze ve tam tahıl alımı: Yeterli miktarda meyve, sebze ve tam tahıllardan yoksun bir beslenme, temel vitaminlerin, minerallerin, antioksidanların ve liflerin eksik olması anlamına gelir. Bu besinler sağlıklı bir kalbi korumak ve kalp hastalığını önlemek için hayati öneme sahiptir. Meyve ve sebzeler, kan basıncını düşürmeye ve iltihabı azaltmaya yardımcı olan potasyum, magnezyum ve antioksidanlar sağlar. Tam tahıllar, kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin yönetilmesine yardımcı olan lif sağlar.
5. Yüksek sodyum alımı: Aşırı miktarda sodyum (tuz) tüketmek, sıvı tutulmasına ve kan basıncının artmasına neden olarak kalbe baskı yapabilir. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı için önemli bir risk faktörüdür. İşlenmiş gıdalar, konserve ürünler ve restoran yemekleri yaygın aşırı sodyum kaynaklarıdır.
Meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yağsız protein, sağlıklı yağlar açısından zengin, ilave şekerler, doymuş yağlar, trans yağlar ve sodyum açısından sınırlı dengeli bir beslenmeyi benimsemek, kalp sağlığını geliştirmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için çok önemlidir.