Diyaframın nefes almayı kolaylaştırmak için nasıl kasıldığı aşağıda açıklanmıştır:
1. Diyaframın Kasılması:Kişi nefes aldığında diyafram kasılır ve düzleşir. Bu hareket göğüs boşluğu içindeki dikey alanı arttırır.
2. Kuvvet Aktarımı:Diyafram kasılırken, kaburga kenarını (göğüs kafesinin alt kenarları) ve kaburga kıkırdaklarını (kaburgaları göğüs kemiğine bağlayan) çeker. Bu kuvvet kaburgalara iletilerek onları yukarı ve dışarı doğru çeker.
3. Kaburga Arası Kaslar:Diyaframın yanı sıra bazı kaburga arası kaslar da nefes alma sırasında kaburgaların yukarı doğru çekilmesine katkıda bulunur. Kaburgalar arasında yer alan dış interkostal kaslar da nefes alma sırasında kasılarak göğüs boşluğunun genişlemesine daha fazla yardımcı olur.
Kaburgalar yukarı ve dışarı doğru çekildiğinde göğüs boşluğunun hacmi artar. Bu, dışarıdaki atmosferik basınca kıyasla akciğerlerin içinde daha düşük bir basınç oluşturur. Sonuç olarak hava akciğerlere hücum ederek şişmeye neden olur.
Nefes verme eylemi, büyük ölçüde, akciğerlerin doğal esnekliğine ve diyaframın ve interkostal kasların havayı akciğerlerden dışarı itmek için gevşemesine dayanan pasif bir süreçtir.