1. Solunum :Nefes aldığınızda burnunuzdan veya ağzınızdan havayı ciğerlerinize çekersiniz. Hava trakeadan aşağı doğru ilerleyerek akciğerlere giden daha küçük tüpler olan bronşlara doğru ilerler.
2. Akciğerlerdeki Gaz Değişimi :Akciğerlerin içinde alveol adı verilen küçük hava keseleri bulunur. Alveollerin duvarları çok incedir ve küçük kan damarları olan kılcal damarlarla çevrilidir. Alveollerden gelen oksijen kılcal damarların duvarlarından kan dolaşımına yayılır.
3. Oksijenin Kan Yoluyla Taşınması :Akciğerlerden gelen oksijen bakımından zengin kan, kalp tarafından arterler yoluyla vücudun tüm doku ve organlarına pompalanır.
4. Dokularda Gaz Değişimi :Dokularda kan damarlarından gelen oksijen hücrelere yayılır. Bu süreç, kırmızı kan hücrelerinde oksijene bağlanan bir protein olan hemoglobinin varlığıyla kolaylaştırılır.
5. Hücresel Solunum :Hücrelerin içinde oksijen, hücresel solunum adı verilen bir süreçte kullanılır. Hücresel solunum sırasında oksijen, enerji üretmek için bir tür şeker olan glikozla birleştirilir. Bu enerji hücreler tarafından çeşitli işlevleri yerine getirmek için kullanılır.
6. Nefes verme :Karbondioksit de dahil olmak üzere hücresel solunumun atık ürünleri kan dolaşımı yoluyla akciğerlere geri taşınır. Karbondioksit kılcal damarlardan alveollere yayılır ve nefes verildiğinde dışarı verilir.
Bu solunum süreci, vücuttaki tüm hücrelere sürekli oksijen sağlanmasını ve karbondioksitin uzaklaştırılmasını sağlar.