Kalbin pompalanırken, vücudun her yerine kan gönderir ve damarların duvarlarına, özellikle de atardamarlarına baskı uygular. Tansiyonunuz, damarlarınızdaki kan kuvvetinin ölçülmesidir. Sağlıklıysanız, kalbiniz damarlarda aşırı gerilmeye neden olmadan tüm vücudun hücrelerine kan pompalar. Kan basıncı genellikle sağ üst veya sol üst kolda ölçülür. Normal bir kan basıncı tipik olarak 120/80 mmHg (milimetre civa) değerinden daha azdır.
Sayıların Anlaşılması
Sistolik kan basıncı, kalbiniz kasıldığında, dolaşım sisteminizdeki kanı arttıran basıncı ölçer. Bu, kan basıncı ölçümündeki en yüksek ve daha yüksek sayıdır. Diyastolik kan basıncı, düşük, düşük sayı ile temsil edilen, kalbiniz gevşetirken basıncı ölçer. Kan basıncı her gün çeşitli nedenlerden dolayı dalgalanır: diğerleri arasında günün saati, aktivite düzeyi, stres, yaş ve fiziksel durum, ancak sürekli olarak yüksek tansiyon (hipertansiyon) kan basıncını düşürmek ve durdurmak için yaşam tarzı değişiklikleri ve /veya ilaç gerektirir Zarar görmemesi.
Kollar Arasındaki Basınç Farkı
Kollar arası kan basıncında veya sağ ve sol kollar arasındaki basınçta normal bir değişiklik vardır. Genellikle 10 mmHg'den azdır ve American Heart Association'a göre, farkın sürekli olarak daha büyük olması durumunda doktorunuzla konuşmalısınız. Bu, koroner arter hastalığı (KAH), kalbe kan sağlayan arterlerin daralması veya periferik vasküler hastalık (PVD) gibi, kalbe kan taşımayan diğer kan damarlarının daralması gibi altta yatan bir durumun göstergesi olabilir
Hangi Kol Ölçülmeli?
Kollar arasında basınç farkı olduğu için, hipertansiyonun yanlış teşhisini önlemek için başlangıçta her iki kolun ölçülmesi önemlidir. Daha sonra, Amerikan Kalp Birliği'ne göre, yüksek tansiyonlu kol, hipertansiyonunuz olup olmadığını belirlemek için kullanılmalıdır. Hipertansiyonu izlerken, doktorunuz muhtemelen yönetim kararlarını yönlendirmek için daha yüksek tansiyona sahip olan kolu kullanacaktır. Evde kan basıncını izlerken, aynı zamanda kolu daha yüksek bir okuma ile kullanmalısınız.
PVD ve CAD
2007'de Japon şüpheli KAH olan 386 hastanın Japonca çalışmasında, kola sahip olanların yüzde 63'ü kan basıncı farklılıklarının hastalığa sahip olduğu bulundu. Johns Hopkins Tıp Enstitüleri tarafından yapılan 1991 tarihli bir araştırma, kollar arası kan basınçlarındaki önemli bir farkın PVD'nin semptomlarını daha sık gösterdiğini ortaya koydu. Çalışma, PVD ile sağ ve sol kol kan basınçlarında, CADD'ye göre daha büyük bir “insidans ve büyüklük” farkını buldu. İlginçtir ki, çalışma hiçbir kolun sürekli olarak daha yüksek bir basınca sahip olmadığını tespit etti.
Risk Faktörleri
Kollar arası kan basıncı, altta yatan bir dolaşım durumunun bir göstergesi olabilirken, ikisini de belirten başka risk faktörleri de vardır. PAD ve CAD. Bunlara sigara, yüksek kolesterol, obezite, diyabet, hipertansiyon ve yerleşik yaşam tarzı dahildir. Sigarayı bırakmak, diyabet ve yüksek tansiyonu kontrol etmek, sağlıklı bir diyet yemek ve egzersiz yapmak hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.