Herkes omuz yaralanmasına karşı duyarlı olabilir. Genç insanlar genellikle tendonitleri, yunuslama beyzbol topları gibi aşırı aktivitelerden görürler. 40 yaşına geldiğinizde tendonlar bozulmaya başladı, bu nedenle yaşlı insanlar genellikle tendon gözyaşları görüyor. Rotator manşet, omuz ekleminde tendonları oluşturan ve kemiğe bağlanan 4 ayrı kastır. Ön ve arkada bir kas, üstte 2 kas, rotator manşet, kolunuzu başınızın üstünde yukarı kaldırmak ve kolunuzu yana kaydırmakla sorumludur.
Rotator Yaralanmaları
Vücudunuzda dolaşımda ve kan temini, kas dokusunun günlük aşınma ve yıpranma nedeniyle kendisini onarması ve koruması için çok önemlidir. Tendonlardaki zayıf kan temini, onları özellikle yaşlanmayla birlikte yaralanmalara karşı savunmasız hale getirir. Rotator manşet yaralanması, bir tendonun kemikten yırtılması, genellikle kolunuzun dış tarafında ağrıya ve zayıflığın ya da kolunuzu başınızın üstünde kaldıramamasına neden olduğu zamandır. İki tür gözyaşı vardır. Biri kademeli ve yıpratmadan kaynaklanır ve ikincisi düşme, çıkık veya diğer kol yaralanmaları nedeniyle oluşan travmatiktir.
Kurtarma
Döndürücü manşet yaralanmasından kurtarma fazlar halinde gerçekleşir. İlk aşama, kendiliğinden iyileşmeye başlaması için tendonu hareketsiz hale getirmektir. Hasta yaklaşık 3 ila 4 hafta boyunca kol askısında olacak. Hastanın kolu hareket ettirmesine ve hareket aralığını geri kazanmasına yardımcı olmak için fizyoterapist gereklidir. Hastaların ilk 4 ila 6 hafta boyunca kolu kendi başlarına hareket ettirmelerine izin verilmez, bu nedenle onarımı tehlikeye atmazlar.
Güçlendirme Aşaması
Rotator manşet ameliyatından sonraki 3 ay sonra çoğu hasta 5 ila 10 lbs kaldırabilir. başlarına ve kendi başlarına güçlendirme egzersizleri başlatabilir. Omuzun sertleşmemesi için kolu hareket ettirmek zorunludur. Ameliyattan 6 ay sonra, çoğu hasta güçlerinin yaklaşık yüzde 75 ila 80'ini geri kazanır. Rotator manşet ameliyatından tam iyileşme, hastaya bağlı olarak 6 ila 12 ay arasında bir süre alabilir. Cochrane Systematic Reviews Veritabanında yayımlanan rotator manşet ameliyatı kurtarma çalışmasının 2008 yılında yayımlanan 1 no'lu çalışmasında rotator manşet ameliyatından 2 yıl sonra kuvvet artışı devam ettiği görülmüştür.