|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar
Sağlığı ve Hastalıkları

Yaşlılarda Göz Renginin Değişim Nedenleri

Çoğu insan için göz rengi bir ömür boyunca tutarlı kalır, çünkü gözlerinin rengi bebeklik döneminde olgunlaşır ve genellikle aynı renkte kalır. Bununla birlikte, insanların küçük bir yüzdesinde, çeşitli faktörler yaşlılıkta göz renginin değişmesine neden olurken, glokom gibi rahatsızlıklar da gözlerin görünümünü değiştirebilir.

Göz Rengindeki Değişiklikler

gözlerimiz melanin adı verilen pigment granüllerinin miktarı ve rengiyle belirlenir. Bu granüller nötr bir tondan çok koyu kahverengiye kadar değişir, daha koyu melanin veya daha fazla melanin derecesi nedeniyle daha koyu gözler oluşur ve bunun tersi de geçerlidir. İrisin rengine stromadaki pigment neden olur (irisin ön tabakasının bağ dokusu) ve bu renk, stromadaki pigment granüllerinin miktarı azalırsa veya granüller daha hafif pigment üretirse hafifletilebilir. Cilt ve saçtan farklı olarak gözler her zaman renk pigmentini sentezlemez, ancak stromadaki biriken pigmenti korurlar. Pigment zamanla bozulursa, bu, göz renginin aydınlanmasına neden olabilir.

Hastalığı

Bir kişinin gözlerinin rengini değiştirmesine neden olabilecek tipik bir faktör hastalıktır. Aslında, göz rengindeki bir değişiklik göz hastalığının belirtisi olabilir, bu nedenle göze çarpan herhangi bir renk değişikliği doktor tarafından incelenmelidir. Göz renginde bir değişikliğe yol açabilecek en yaygın hastalıklardan bazıları, genellikle yaşlılarda en sık görülen Horner Sendromu, pigmenter glokom ve Fuch'un heterokromik iridosiklitleridir.

Genetik gözleriniz yaşlandıkça renginin değişip değişmeyeceği ve Kafkasyalıların yüzde 10 ila 15'i göz renginde değişiklik yaşayacak (daha koyu gözlü ırklar genellikle yaşlandıkça çok az değişiklik yaşar). Bu, iris içerisindeki melanin miktarının zamanla azalacağı ve irisin renginin değişmesine neden olacağı için meydana gelir. Bu, yaşlandıkça saçların renginin değişmesine neden olan aynı prensiptir ve bunun meydana gelme hızı ve yaşı genetik tayin nedeniyle değişebilir.

Sararma

Gözlerin başına gelebilecek başka bir değişiklik Yaşlandıkça yaşlılarda oldukça sık görülen bir sararma görünümüdür. Bunun nedeni, gözün değişken lensinin kimyasal bileşimi, proteinler eskisinden farklı oranlarda üretildikçe zaman içinde değişebilir. Bu kimyasal değişiklikler merceğin sarı bir görünüme kavuşmasına, merceğin saydamlığının azaltılmasına ve biraz opak olmasına neden olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır