Kalıp, nemli, karanlık yerlerde, lavabo altı, duş duvarlarında, bodrum katlarında ve pencere camları arasında büyür. Bununla birlikte, evinizde kalıp olması sadece bakmak için iğrenç değildir; Aynı zamanda potansiyel bir sağlık tehlikesidir. Kâr amacı gütmeyen Mold Help kuruluşuna göre “Çoğu küf popülasyonun bir kısmını etkileyebilecek alerjenlere neden olabilir, ancak bazı küfler de maruz kalma süresine bağlı olarak herkesi etkileyebilecek toksinlere neden olabilir”. Küfün tehlikelerini bilmek evinizde bir tehdit olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.
İlk Belirtiler
Havadaki toksinlerin küflenmeye maruz kalması ilk başta tamamen alakasız görünebilecek belirtilere neden olabilir. “Siyah küflenme belirtileri yaşayıp yaşamadığınızı bilmek çok zor”, “Kısa Süreli Toksik Siyah Kalıp Sendromu” nun yazarı Mary Short-Ray, D.O. Bunun nedeni toksik olan farklı siyah küf tipleri olduğu ve her birinin farklı mikotoksinler ürettiği ve sağladığı. Bunun da ötesinde, genetik makyajınız bu mikotoksinlere nasıl tepki verdiğinizi ve semptomlarınızın değişebileceğini belirleyecektir.
En sık görülen semptomlar solunum problemleri, işitme ve hafıza kaybı, grip benzeri semptomlar, baş dönmesi ve asit reflü. Bu öksürük, göğüs ağrıları, kas ağrısı, baş ağrıları, yanma gözler, yorgunluk, ateş, karın ağrısı, aşırı susuzluk ve idrara çıkma, kızarıklık veya kızarık bir yüz yoluyla ortaya çıkabilir. ayrıca, ancak biri küfle kirlenmiş ortamı terk ettikten sonra tedavi edilebilecek rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Bunlar, toksinlere ilk maruz kalmadan sonra aşırı duyarlılık nedeniyle ortaya çıkan aşırı morarma ve küf alerjileridir. Alerjik reaksiyonlar hapşırma, tıkalı veya akan bir burun, öksürük, kaşıntılı veya sulu gözler, astım veya anafilaktik reaksiyon olabilir. Bu hastalıkların azaltılması için tedavi ilaç ya da diyet değişikliklerini içerebilir.
Kalıcı Hasar
Bazı sağlık sorunları, küf gittikten sonra bile kaybolmayabilir. Bu kalıntı etkiler, beyin hasarı veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi nedeniyle olabilir ve genellikle görme, işitme, hafıza, denge veya koordinasyonla ilgili sorunları içerir. Diğer olası uzun süreli hastalıklar ve problemler arasında böbrek hastalığı, irritabl barsak sendromu, kronik yorgunluk, fibromiyalji, kanser, saç dökülmesi ve kısırlık sayılabilir. Aşırı durumlarda, siyah kalıba maruz kalmak ölümle sonuçlanabilir.
, , ] ]