Alkolizm, alkole kronik bir bağımlılıkla karakterize bir bağımlılıktır. Çok fazla içki içen fakat alkole bağımlı olmayan alkol bağımlılarının aksine, alkolikler kontrolsüz bir şekilde içmeye zorlanırlar. Alkolizm aile ve iş problemlerine yol açabilir ve ayrıca karaciğer hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Batılı ve Asyalı herbalistler yüzyıllardır alkol kötüye kullanımı, bağımlılık ve akşamdan kalma durumlarını tedavi etmek için şifalı bitkiler kullandılar. Otlar birincil tedavi olarak veya geleneksel tedavilerle birlikte etkili olabilir. Bitkisel tedaviye başlamadan önce bir doktora danışılmalıdır.
St. John’s Wort
St. John’s wort (Hypericum perforatum), Avrupa’nın çok yerli, ancak Asya ve Kuzey Amerika’da bulunan çok yıllık bir bitkidir. Bitki en iyi antidepresan etkileri ile bilinir. Bu alkol yoksunluk semptomlarının tedavisinde faydalı olacaktır, ancak St. John’un kanı aynı zamanda alkol isteğini de algılar ve bu nedenle alkol bağımlılığının tedavisinde etkili olabilir. “Alkol ve Alkolizm” Temmuz-Ağustos 2005 sayısında yayınlanan bir araştırmada, St John’un enjeksiyon yoluyla verilen bir ekstraktının alkol tercihinde bulunan test hayvanlarında gönüllü etanol alımını azalttığı tespit edildi. Araştırmacılar ayrıca, St John’un harcanan zamanının alkollü içki arzusunu azalttığını da keşfetti. Bu araştırma, Aziz John'un wortunun alkolizmin tedavisinde ve alkoliklerin geri kazanılmasında bir nüksün önlenmesinde yardımcı olabileceğini göstermektedir, ancak insan çalışmalarından elde edilen sonuçlar hayvan çalışmalarından farklı olabilir.
Kudzu
Kudzu (Pueraria lobata) Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri boyunca bulunan Japonya ve Çin'e özgü çok yıllık asma. Geleneksel Çin tıbbında alkol kalıntılarını tedavi etmek için popüler bir bitkidir. Kudzu, bir bitki östrojen ve antioksidan daidzin içerir. Daidzin ayrıca mitokondriyal aldehit dehidrojenaz veya alkolizmle bağlantılı olan ALDH2 olarak bilinen bir enzimi de inhibe eder. “Amerikan Uyuşturucu ve Alkol Suistimali Dergisi” nin 2009 sayısında yayınlanan bir araştırma, daidzin kurucu maddesi nedeniyle kudzu kökünün, alkolizm karşıtı ilaç disülfiramına benzer bir etkiye sahip olduğunu buldu. Araştırmacılar, kudzu'nun alkolizm tedavisinde ve nüksün önlenmesinde yararlı olabileceğini öne sürüyorlar.
Iboga
Iboga (Tabernanthe iboga), orta Afrika için çok yıllık bir çalıdır. Alkol, kokain, eroin ve metamfetamin gibi bağımlılıkları tedavi etmek için kullanılan ibogain olarak bilinen psikoaktif alkaloid içerir. Ibogaine, madde isteklerini azaltmak için serotonin, dopamin ve opioid reseptörlerine etki eder. Ibogaine yüksek dozlarda toksik olabilir, bu nedenle 18-Methoxycoronaridine olarak bilinen bir ibogaine analoğu, ibogaine ile aynı anti-bağımlılık etkilerini üretmek için, ancak toksik yan etkiler olmadan geliştirilmiştir. Haziran 2003 sayısında “Farmakoloji, Biyokimya ve Davranış” dergisinde yayınlanan bir çalışmada, ibogainin ve analogunun test hayvanlarında aşınmayı azalttığı ve aşırı içiciliği baskıladığı bulundu. Araştırmacılar bu etkiyi, ibogainin’in içme davranışını kontrol eden nörotransmiterler üzerindeki eylemlerine bağlıyor.