Kanser ve tedavisi, vücudun belirli bölgelerinde sıvı birikimi de dahil olmak üzere sayısız yan etki ve komplikasyonlara neden olabilir. Sıvı birikiminin birçok farklı nedeni olabilir ve neden belirlendiğinde tedavi oluşabilir. Kanserli bir kişinin sıvı birikimini önleme konusunda endişeleri varsa, bu komplikasyon riskini azaltmanın yollarını öğrenmek için sağlık ekibiyle bu endişeleri tartışmak en iyisidir.
Ascites
Ascites bir tiptir "of fluid buildup that occurs in the abdomen.", 3, [[Palliative.org'a göre, kanser hastalarının yüzde 15 ila 50'si bir noktada asit geliştirecek. Tipik asit geliştiren kanserler arasında yumurtalık, meme, kolon, mide ve pankreas kanserleri bulunur. Sebepler genellikle karındaki tümörler ve kandaki düşük protein seviyesidir. Periton adı verilen mide astarı, tümör hücreleri nedeniyle sıvıyı ememez ve protein sıvıyı çektiği için, sıvı kan damarlarından karın içine akar. Asit ayrıca karaciğer hastalığı veya konjestif kalp yetmezliği neden olabilir. Güvenli olduğunda, assit hastasını rahatlatmak için parasentez yapılır. Parasentez, karın bölgesinden sıvının boşaltılması için karın duvarından geçen bir iğnenin kullanılmasını içerir.
Plevral Efüzyon plevral kavite, buna plevral efüzyon denir. Plevral efüzyon nefes almayı zor ve rahatsız edici hale getirebilir ve kanser hücreleri sıvıdayken buna kötü huylu plevral efüzyon denir. Ulusal Kanser Enstitüsü, malign efüzyonların sıklıkla meme ve akciğer kanserlerinde, lösemi ve lenfomada bulunduğunu belirtir. Efüzyonlara radyasyon veya kemoterapi de neden olabilir; Bunlara paramalign efüzyon denir. Ulusal Kanser Enstitüsüne göre kanser hastalarında vücutlarında konjestif kalp yetmezliği, zatürree, pulmoner emboli veya yetersiz beslenmeden kaynaklanan değişiklikler nedeniyle kanser dışı plevral efüzyon da görülebilir. Plevral efüzyon üç ana yolla tedavi edilir: parasentez; uzayda sıvının birikmesini önlemek için plevral keseyi kapatan torasentez; ve cerrahi.
Lenfödem
Lenfödem genellikle meme kanseri ile ilişkilidir, ancak diğer kanser türleriyle de gelişebilir. Lenfödem, lenfatik sistemde tıkanma nedeniyle kol veya bacakta meydana gelen şişliktir. Tıkanma, lenf sıvısının sistem içerisinden akmasını ve akmasını ve akmasını ve şişmesini önler. Kanser tipik olarak, lenf bezlerinin çıkarılmasından, lenf düğümlerine radyasyondan, kanser hücrelerinin kendilerinden veya enfeksiyondan ikincil lenfödeme neden olur. Lenfödem masaj, kompresyon sarma veya giysiler ve egzersizlerle tedavi edilebilir. Lenfödem tedavi edilemez olsa da, semptomlar kontrol altına alınabilir.