| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Lenfatik Hastalıklar Listesi

Lenfatik sistem, lenf adı verilen ve protein bakımından zengin bir sıvı taşıyan içi boş tüplerden oluşan bir ağdan oluşur. Bu sistem aynı zamanda lenf düğümlerini, vücudu enfeksiyonlardan koruyan bağışıklık sistemi hücrelerinin kümelerini de içerir. Koruyucu rolüne ek olarak, lenfatik sistem hayati proteinleri ve sıvıları kan dolaşımına geri döndürmek için esastır. Birçok hastalık tipi lenfatik sistemi etkileyebilir, ancak obstrüktif durumlar, enfeksiyonlar ve kanser en yaygın olanıdır. Nadiren yapısal veya fonksiyonel problemler ortaya çıkabilir.

Şişlik ve Lenfödem

Yaklaşık 2 ila 4 litre lenf lenfatik sistemde günlük olarak dolaşımda bulunur. Lenfatik damarlar kesildiğinde, yaralandığında, tıkandığında veya tahrip olduğunda, yakındaki dokularda sıvı birikir ve şişmeye neden olur. Bu duruma lenfödem denir. Yaygın yıkıcı nedenler arasında, özellikle lenf düğümleri çıkarıldığında cerrahi işlem ve kanser için radyasyon tedavisi yer alır. Zayıf venöz dolaşım - geç gebelikte ortaya çıkabilir - hastalık veya şişmanlığa bağlı hareketsizlik de lenfödeme yol açabilir.

Lenfadenit ve Lenfanjit

Mikroplar vücuda girdiğinde, genellikle lenfatik sistem. Sık sık yakındaki lenf düğümlerini enfekte ederek genişlemeye ve hassasiyete neden olurlar. Bu durum için tıbbi terim lenfadenit, ancak daha yaygın olarak "şişmiş bezler" olarak bilinir. Birçok yaygın bakteriyel ve viral enfeksiyon, enfeksiyon temizlendikten sonra normale dönen şişmiş bezlere neden olabilir. Lenfatik damarlar ayrıca, lenfanjit olarak bilinen bir durum olan enfekte olabilir ve iltihaplanabilir. Deride, iltihaplı lenfatik damarların güzergahı boyunca, tipik olarak ateş ve üşüme eşliğinde kırmızı çizgiler görülür. Streptokok bakterileri lenfanjitlerin en sık sebebidir.

Kanser Yayılımı

Lenfoma, lenfositler olarak bilinen lenfatik sistemin immün hücrelerini içeren bir kanser türüdür. Bu kanser vücutta herhangi bir yerde ortaya çıkabilir ve genellikle Hodgkin ve Hodgkin olmayan lenfoma tiplerine ayrılır. Lenfanjiyosarkom, yıllarca lenfödemi olan kişilerde bazen gelişen kanserden nadir görülür. Meme, akciğer ve kolon kanserleri gibi lenfatik sistemin dışında başlayan kanserler de sıklıkla lenf bezlerine yayılır. Bu tip lenf bezlerinin kanserli istilasına lenf düğümü metastazı denir.

Yapısal Koşullar

Lenfatik damarlar bazen yanlış oluşturur veya anormal şekilde büyür. Örneğin, bir lenfanjiyom, küçük lenfatik damarlar normal olarak lenfatik sistemin geri kalanıyla bağlantı kurmadığında ortaya çıkan kanserli olmayan, lenf dolgulu bir büyümedir. Bu büyümeler en sık bebeklik ve çocukluk döneminde görülür, ancak yetişkinler de etkilenebilir. Lenfanjektazi, lenfatik damarlar hasar gördüğünde ve lenfler yedeklendiğinde oluşan lenf sisteminin diğer bir yapısal anormallik türüdür. Etkilenen damar, bir balon gibi genişler ve lenf sıvısını sızdırabilen kanserli olmayan bir büyümeye neden olur. Bu rahatsızlığı olan kişilerde de yaygın olarak lenfödem görülür.

Fonksiyonel Koşullar

Lenf bezleri vücutta bulunabilir ancak en çok enfeksiyona maruz kalan bölgelerde yoğunlaşır. Her lenf düğümü, lenfosit adı verilen çok sayıda enfeksiyonla mücadele hücresini barındırır. Lenfositler düzgün çalışmadığında - genel olarak bağışıklık yetersizliği olarak bilinen bir durum - soğuk algınlığı gibi küçük bir hastalık bile hayati tehlike oluşturabilir. Primer immün yetmezlik bozuklukları kalıtsaldır ve doğumda bulunur. Daha sonra yaşamda gelişen diğerleri, insan immün yetmezlik virüsü /AIDS gibi ikincil immün yetmezlikler olarak adlandırılır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com