Bulimia nervosa, aşırı yiyeceklerden kurtulmak için temizleme işleminin ardından balina yeme bölümlerine yol açan bir yeme bozukluğudur. Tasfiye, kanamayı yemeyi telafi etmek amacıyla kendiliğinden kusma, aşırı egzersiz veya müshil veya diğer ilaçların kötüye kullanılmasını içerebilir. Tedavi olmadan, bulimiya sindirim sistemi ve diğer organlarda yıkıcı sağlık sonuçlarına neden olabilir. Bazı durumlarda, bulimia hayatı tehdit edebilir.
Diş ve Ağız Sorunları
Kendine bağlı kusma ile temizlenen bulimileri olan kişiler diş çürüğü ve diş eti hastalığı açısından daha yüksek risk altındadır. Mide asitlerine tekrar tekrar maruz kalmak, diş minesini aşındırabilir, dişlerin rengini bozabilir ve kronik diş eti iltihabına neden olabilir. Kusma, müshil suistimali ve aşırı egzersiz, diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını destekleyen dehidratasyon ve ağız kuruluğuna neden olabilir. Uzun süredir devam eden bulimi olan kişilerde yaygın olarak tükürük bezlerinin şişmesi de gelişmekte, şişkin görünen yanaklara neden olmaktadır.
Sindirim Bozuklukları
Kendiliğinden kaynaklanan kusma ve müshil suiistimali sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Kronik kusma, yiyecekleri ağızdan mideye taşıyan tüp özofagusun iç yüzeyini tahriş edebilir ve aşındırabilir. Yemek borusu kanaması veya yırtılabilir ve asit reflü sık görülür. Yemek borusundaki kanama bağırsak hareketlerini etkileyerek koyu, katran benzeri taburelere neden olabilir. Rektal kanama oluşabilir; çünkü bulimi olan insanlar, özellikle müshilleri kötüye kullanırken şiddetli kabızlık yaşarlar. Mide ülseri, yavaş karın boşalması ve pankreas iltihabı, pankreatit denilen buliminin diğer olası sindirim komplikasyonlarıdır.
Düzensiz Dönemler
Bulimia, adet döngüsünü düzenleyen hormonların salınımını etkileyebilir. Bulimia olan kadınların yaklaşık yüzde 50'sinde düzensiz ya da eksik dönemler yaşanmaktadır, "2003 Klinik Psikiyatri Dergisi'ne Temel Bakım Arkadaşı" başlıklı 2003 tarihli bir derleme yazarı. Üreme hormonu östrojeninin kemik gücünün korunmasına yardımcı olduğu için, sürekli düzensiz dönemleri olan bulimili kadınların zayıf veya kırılgan kemikler için artmış riskleri vardır, osteopeni olarak bilinen bir durum - osteoporozun öncüsü.
Böbrek ve Kalp Hasarları
Tekrarlanan çeşitli yemek yeme ve temizleme olayları kalbe ve böbreklere zarar verebilir. Bulimia nedeniyle oluşan kronik dehidratasyon böbreklere stres ekler ve ağır durumlarda böbrek yetmezliğine yol açabilir. Ciddi dehidrasyon olmasa bile, bulimi olan kişiler kandaki elektrolit bozukluklarına eğilimlidir. Potasyum gibi elektrolitler, kalp dahil, vücuttaki kas kasılmasını kontrol etmeye yardımcı olan maddelerdir. Elektrolit seviyeleri, temizleme bölümleri veya altta yatan böbrek hasarı nedeniyle dalgalanabilir. Potasyum seviyeleri, özellikle de çok yüksek veya çok düşük olursa, anormal kalp ritimleri oluşabilir. Bu kalp ritimleri sonuçta hayati tehlike oluşturabilir ve kalbin durmasına neden olabilir.
Tıbbi Bakım Arayışı
Bulimia çok çeşitli komplikasyonlara neden olsa da, bunların çoğu önlenebilir, tedavi edilebilir ve hatta tersine çevrilebilir. Hastalığın seyri sırasında erken tıbbi yardım almak, uzun süreli sağlık etkilerinin ortaya çıkma riskini büyük ölçüde azaltır. Siz veya sevilen biri yeme bozukluğu ile mücadele ederse, mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınızla konuşun.
, , ] ]