Glutamin, vücudunuzda birçok hayati fonksiyon yerine getiren doğal olarak oluşan bir maddedir. Sağlıklı bireyler kendi başlarına yeterince glutamin üretirken, bazı insanlar alımlarını artırmak için takviyelere bakabilirler.
Glutamin Nedir?
Glutamin bir amino asittir - protein yapı taşıdır. Normal şartlar altında vücudunuz yeterince glutamin üretir. Bununla birlikte, vücudunuz düzenli olarak yaralanma ya da egzersiz yapma gibi aşırı protein seviyelerine ihtiyaç duyuyorsa, yiyecek ya da takviyelerden ek glutamin almanız gerekebilir.
vücuttan amonyak. Buna ek olarak, bağışıklık ve sindirim sistemlerine yardımcı olur ve uygun beyin fonksiyonu için gereklidir.
Ek Türleri
Ek glutamine ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, takviye almak isteyebilirsiniz. Takviye istediğiniz seviyeye ulaşmak için kolay ve güvenli bir yol olabilir. Glutamin takviyeleri birçok formda gelir, ancak en yaygın olanı kapsüller ve tozlardır.
Takviye Yapmadan Önce
Takviye almadan önce doktorunuza danışmalısınız. Böbrek veya karaciğer hastalığınız varsa, glutamin almamalısınız, Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne tavsiyede bulununuz. Kanser tedavisi altındaysanız, doktorunuz tarafından belirtilmedikçe glutamin almayın, çünkü glutamin tümörlerin gelişimini sağlayabilir. Ek olarak, başka ilaçlar alıyorsanız veya ilacınızı etkileyebilecek alerjiniz varsa doktora danışmalısınız.
Dozaj Önerileri
Glutamin oda sıcaklığında yiyecek veya içecek ile birlikte alınmalıdır. Sıcak yemek veya sıvı, glutamin'i tahrip eder. Yetişkinler için günde bir ila üç kez 500 miligramlık dozlar güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, bir doktor günde 5.000 ila 15.000 miligram kadar yüksek dozlar reçete edebilir.
Glutamin Yan Etkileri
Glutamin takviyeleri, herhangi bir ilaç gibi, olası yan etkilerin payı ile birlikte gelir. Sık görülen yan etkiler öksürük, ses kısıklığı ve sindirim sorunlarını içerir. Bu sorun devam ederse doktora başvurmalısınız. Daha az yaygın etkiler arasında vücut ağrıları, ateş, nefes darlığı ve artmış kalp hızı sayılabilir. , , ] ]