Mide asidi özofagusa geri döndüğünde mide ekşimesi oluşur - mide asidi yemek borusundan mideye seyahat etmesini sağlayan kas tüpü. Amerikan Gastroenteroloji Koleji'ne göre, en az ayda bir kez olmak üzere, 60 milyondan fazla insan asit reflü denilen mide ekşimesi yaşıyor. Asit reflü belirtileri değişebilir, ancak tipik olarak göğüste yanma hissi içerir. Herkes mide ekşimesi yaşayabilirken, bazı faktörler kadınların durum riskini özellikle artırır.
Hormonlar
Kadınlarda görülen hormonal değişiklikler, mide ekşimesi olaylarına neden olabilir. Hormonlar, yemek borusunun alt ucunda, genellikle sindirim asitlerini midede tutan ve asit geri akışının oluşmasını sağlayan valfin gevşemesine neden olabilir. Östrojendeki dalgalanmalar bir rol oynayabilir, ancak progesteron hormonunun mide yanmasını tetiklediği de bilinmektedir. Progesteron seviyeleri hamilelik sırasında çarpıcı bir şekilde artmaktadır, bu nedenle hamile kadınların sık sık sabah bulanmaları ve mide ekşimesi yaşamalarının bir nedenidir. Aynı şekilde östrojen veya progesteron içeren doğum kontrol hapları da mide yanmasına neden olabilir.
Kilo Alma
Kilo alımı, mide ekşimesi için başka bir risk faktörüdür. Karın ağırlığının fazla olması, asidin yemek borusuna geri dönmesini teşvik edebilecek şekilde mideye baskı uygular. “New England Tıp Dergisi” nde yayınlanan Haziran 2006 tarihli bir araştırma, fazla kilolu ve obez olanların 10.000'den fazla kadın katılımcının asit reflü semptomları yaşama ihtimalinin normal kilolu kadınlardan iki ila üç kat daha fazla olduğunu buldu. Araştırmacılar, mütevazı kilo kaybının bile, mide ekşimesi bölümlerinin yoğunluğunu ve sıklığını artırmaya yardımcı olabileceğini belirtti.
İlaçlar
Bazı durumlarda, bazı ilaçlar yemek borusunu tahriş edebilir ve mide ekşimesi semptomlarını tetikleyebilir. Kadınlar, idrar yolu enfeksiyonları için antibiyotikler ve aspirin, ibuprofen (Advil, Motrin) ve naproksen (Aleve, Naprosyn) gibi steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar dahil antibiyotikler dahil olmak üzere, özofagus tahrişine bağlı birkaç ilacı almaya uygundur. Osteoporozun önlenmesi ve tedavisinde kullanılan bifosfonat ilaçlar da özofagus semptomlarına neden olabilir. Yaygın suçlular arasında alendronat (Fosamax, Binosto), risedronat (Actonel, Atelvia) ve ibandronat (Boniva) bulunur. İlaçların aynen verildiği şekilde alınması asit geri akışının önlenmesine yardımcı olur. Özellikle, hap aldıktan sonra bir süre yatmaktan kaçınmak, mide ekşimesi olasılığını azaltabilir.
Yaşam Biçimi Alışkanlıkları
Bazı yaşam tarzı seçenekleri bazı kadınları diğerlerinden daha fazla mide ekşimesine yatkın kılar. Kahve ve çay gibi kafeinli içeceklerin sık tüketilmesi mide yanmasını tetikleyebilir. Yatmadan önce doğrudan yüksek yağlı yiyecekleri yemek asit reflü riskini de arttırır. Ek olarak, sigara içmek ve ağır içmek mide ekşimesi ile ilişkilendirilmiştir. Kadınlar için günde bir alkollü içeceğin ılımlı bir içecek olarak kabul edildiğini unutmayın.