Yasal veya yasadışı, madde bağımlılığı tıbbi sonuçlara yol açar: kanserler, karaciğer sirozu, kalp hastalığı ve felç, HIV, hepatit ve akciğer hastalığı, bunlardan birkaçı. Columbia Üniversitesi'ndeki Bağımlılık ve Madde Bağımlılığı Ulusal Merkezine göre, tedavi edilmeyen bağımlılık ve riskli ilaç kullanımı, tıbbi tedavi gerektiren 70'den fazla duruma neden olmaktadır. Uyuşturucu bağımlılığının bu etkileri ayrıca ABD'deki tüm ölümlerin yüzde 20'sinden de sorumludur
Beyin Etkileri
Bağımlılık yapan ilaçlar, beynin ödül merkezini, nörotransmitter dopamin ile 2 ila 10 kat daha büyük miktarlarda sular altında tutar. zevkli aktiviteler sırasında serbest bırakılanlar, Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Enstitüsü veya NIDA'yı bildirir. Devamlı kullanımla birlikte, beyin kimyası değişir ve aynı öforik deneyimi oluşturmak için ilacın daha fazlasına ihtiyaç duyulur. Bazı ilaçlarla, normal hissetmek için daha fazlasına ihtiyaç vardır. Uyuşturucuyu almazken, kullanıcılar genellikle zorlayıcı uyuşturucu kullanımına yol açan depresyon yaşarlar. Uzun süreli madde kötüye kullanımı, beyin fonksiyonlarını etkileyerek hafıza kaybına, öğrenme güçlüğüne ve yetersiz yargılamaya neden olur. Esrar kısa süreli hafıza sorunlarına neden olur. Alkol, beyni zamanla küçültür ve demans riskini arttırır. Solunum maddeleri beyin hücrelerine diğer maddelerden daha hızlı zarar verir.
Solunum Etkileri
Tütün, esrar, crack kokain, eroin ve aerosoller dahil solunan maddeler akciğerlere zarar verir. Bu maddeler öksürük, kronik bronşit, amfizem ve kötüleşen astıma neden olur. Ek olarak, eroin, narkotik ağrı kesiciler ve sakinleştiriciler sürücünün nefes almasını engeller ve solunum durmasına neden olabilir. Obstrüktif akciğer hastalıkları ve akciğer kanserinden ölümlerin çoğu, sigara tütününe bağlıdır. Teneffüs edici maddelerin kullanımı, teneffüs edilmiş dumanların konsantrasyonu akciğerlerdeki oksijenin yerini aldığı için boğulmaya neden olabilir.
Sindirim Etkileri
Alkol, asit reflü, karaciğer sirozu ve iltihaplanma gibi geniş bir dizi sindirim sistemi etkisine neden olur mide ve pankreas. Pankreatit vakalarının yüzde altmışı aşırı alkol alımından kaynaklanmaktadır, Madde Bağımlılığı ve Zihinsel Sağlık Hizmetleri İdaresi raporunu vermiştir. Karaciğer hasarı eroin, inhalanlar, anabolik steroidler ve alkol kullanımı ile yaygındır. Kokain istismarı ağrılı mide ülserlerine yol açabilir ve güçlü kan damarı daralması nedeniyle bağırsaklara kan akışında zarar verebilir. Bulantı ve kusma genellikle ilaç kullanımından kısa bir süre sonra ortaya çıkar ve eroin ve reçeteli ilaç geri çekilmesinin bir belirtisidir.
Kardiyovasküler Etkiler
Kötü muamele gören maddelerin çoğunun kardiyovasküler sistem üzerinde olumsuz etkileri vardır. Eroin ve reçeteli ilaç kullanımı kalp atış hızını ölüm noktasına kadar yavaşlatabilir veya bozabilir. Kokain, metamfetamin, ecstasy ve amfetaminler, düzensiz kalp atışı, artmış kan basıncı, inme ve kalp durması gibi hayatı tehdit edici etkilere neden olabilir. Sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre koroner kalp hastalığı gelişme olasılığı 2 ila 4 kat daha fazladır, NIDA uyardı. Sigara içenler için kalp krizi, felç, dolaşım problemleri ve anevrizma riski de artar.
Diğer Sağlık Etkileri
Eroin, kokain, steroid ve metamfetamin kullanırken enjeksiyon ekipmanının kullanılması, kullanıcıları HIV, hepatit riski altına sokuyor B ve hepatit C. Etki altındayken riskli cinsel davranışlar, HIV, viral hepatit ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların oranlarında artışa katkıda bulunur. Enjekte edici ilaçlar nedeniyle ortaya çıkan diğer sağlık sorunları daraltılmış damarlar, kalp ve eklem enfeksiyonları ve kan akışının azalmasından kaynaklanan organ hasarıdır. Alkol, ağız, boğaz, mide, karaciğer, akciğerler, pankreas ve mesane dahil olmak üzere birçok kanser için riski arttırır. NIDA'ya göre, tütün kullanımı tüm akciğer kanserlerinin yüzde 90'ını oluşturuyor.