Haldol veya haloperidol, antipsikotik bir ilaçtır. Halüsinasyonlar, sanrılar ve gerçeklikten ayrılma gibi psikotik semptomları tedavi etmek için kullanılır. Kullanımı kısa veya uzun süreli olabilir. Kısa süreli yan etkiler, hasta için çok rahatsız edici olabilecek ancak uygun tedavi ile başarılı bir şekilde hafifletilebilecek bir takım nörolojik semptomları içerir.
Akut Distoni Tedavisi
Akut distoni ani bir spazmı ifade eder. kaslar, artan bir ton ve şiddetli sertliğe neden olur. Çeneler kilitlenebilir ve gözler başa dönebilir ve bu konumda kilitlenebilir. Distoni hasta için endişe verici olduğu kadar acı verici bir durumdur. Spazm larinks kaslarını da içerebileceğinden ve havanın akciğerlere girmesini engelleyebileceğinden, hayatı tehdit edici olabilir. Kanada Hareketi Bozukluğu Grubu'na göre, haloperidol bu reaksiyona neden olması en muhtemel ilaçlardan biridir. Tedavi, haloperidolün kesilmesini ve derhal antikolinerjik bir ilaç verilmesini içerir. Yaygın olarak kullanılan antikolinerjik ilaçlar, Cogentin veya benztropin ve Benadryl veya diphenhydramine'dir. Akut distoniyi tedavi etmek için intravenöz veya intramüsküler olarak verilir. Akut kriz sona erdiğinde, antikolinerjik ilaçlar hap şeklinde sürdürülmeli ve psikotik semptomları tedavi etmek için farklı bir ilaç seçilmelidir.
Akathisia Tedavisi
Akathis, rahatsız edici bir iç huzursuzluğu anlamına gelir. Bacakların sürekli hareket etmesi veya ileri ve geri ilerlemesi. Akathis, haloperidol dozunu semptomları kontrol etmek için gereken en aza indirgeyerek ve bu semptomu tedavi etmek için başka ilaçlar ekleyerek rahatlayabilir. "Kaplan ve Sadock Psikiyatri Ders Kitabı" na göre, tedavi seçenekleri arasında propranolol, bir beta bloker veya lorazepam veya klonazepam gibi benzodiazepinler bulunur. İlaçlar ağız yoluyla verilir ve düzenli olarak günde birkaç kez kullanılır.
Parkinson Belirtilerinin Tedavisi
Haloperidol, dopamin alıcılarının güçlü bir engelleyicisidir. Sonuç olarak, dopamin sinir hücrelerinin tahrip olduğu bir hastalık olan Parkinson hastalığına benzer semptomlara neden olur. Belirtiler arasında yavaş hareket, titreme ve sertlik vardır. "Kaplan ve Sadock &Psychiatry Ders Kitabı" na göre, tedavi, cogentin gibi antikolinerjik bir ilacın programlı dozlarından oluşur. Dozlar, günde birkaç kez verilen, 0.5 mg ila 2 mg arasında değişir. Antikolinerjik ilaçlar, bulanık görme, idrar zorluğu ve idrar zorluğu gibi çeşitli semptomlara neden olabilir ve yaşlı hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. . Belirtiler çoğunlukla dil, ağız ve ellerden oluşan istemsiz ve sürekli hareketlerden oluşur. "Kaplan ve Sadock &Psikiyatri Ders Kitabı" na göre, etkili bir tedavi yoktur. “Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüleri” ne göre, tedavinin oldukça bireyselleştirilmesine rağmen benzodiazepinler ve propranolol gibi ilaçlar yararlı olabilir.