Dünya Sağlık Örgütü bakteri, mantar, parazit veya virüs gibi mikroorganizmaların bir kişiden diğerine yayılma özelliğine sahip bulaşıcı hastalıklara neden olduğunu bildirmektedir. Risk faktörlerini, bulaşma yollarını ve bulaşıcı hastalıkları önlemenin yollarını anlamak, kendinizi sağlıklı tutmak için önemlidir.
Tüberküloz
Ulusal Önleme Bilgi Ağı'na (NPIN) göre, tüberküloz (TB) yaklaşık 2 milyon ölüme neden olmaktadır her yıl dünya çapında. Bir bakteri, mycobacterium tuberculosis, TB'ye neden olur. Vücudun farklı organlarını etkileyebilir, ancak öncelikle akciğerleri etkiler. Birisi aktif akciğer tüberkülozu geçirdiğinde, solunum damlacıkları yoluyla bulaştırabilir. İmmün sistemi baskılanmış bireyler, yüksek TB oranları olan ülkelerden gelen bireyler veya TBC ile temas eden kişiler, TBC taramasından geçirilmeleri konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır. Pulmoner TBC'nin semptomları öksürük, gece terlemesi, ateş, uyuşukluk ve kilo kaybıdır.
HIV
İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) için bulaşma yolları arasında cinsel temas ve paylaşım iğneleri veya bir anneden doğum sırasında veya anne sütü yoluyla bebeğe. HIV bağışıklık sistemine saldırır ve edinilmiş bağışıklık yetersizliği virüsüne (AIDS) dönüşebilir. Bağışıklık sistemi HIV nedeniyle yıkıldığında, fırsatçı enfeksiyonlar veya bazı kanserler bireyi etkileyebilir. CDC, ABD’de 2007’de AIDS tanısı konan 37.041 kişinin olduğunu bildirmektedir. HIV için önleme önlemleri, seks sırasında prezervatif kullanmayı, uyuşturucu enjekte ederken iğnelerin paylaşılmamasını, hamilelik sırasında HIV pozitif iseniz tedaviyi almayı ve belirtildiği takdirde emzirmeyi içermemeyi içerir.
Chlamydia
NPIN, ABD'deki 14-39 yaş arasındaki 2 milyondan fazla kişiye klamidya bulaştığını tahmin ediyor. Birçok insanda semptom yoktur, ancak eğer yaparlarsa, penisten vajinal akıntı veya akıntı veya idrara çıkma veya seks ile acı çekebilirler. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadınlarda pelvik inflamatuar hastalığa yol açabilir ve gelecekte doğurganlık sorunlarına yol açabilir. Cinsel olarak aktif kişiler klamidiyi önlemeye yardımcı olmak için prezervatif kullanmalıdır.
Hepatit A
Farklı virüsler hepatite veya karaciğerde iltihaplanmalara neden olur. Bulaşma riskleri arasında kirli yiyecek veya sudan dışkı ile temas veya çocuk bezi değiştirme gibi faaliyetler sırasında başka biriyle temas yer alır. Hepatit A'nın önlenmesi, risk altındaysanız bir aşı yaptırmayı, yemek hazırlarken el yıkamayı, dışkıyla temas ettikten sonra el yıkamayı ve kirli sudan kaçınmayı içerir.
Hepatit B
Hepatit B, ilk başta akut bir hastalık, siroz veya karaciğer kanseri haline gelebilir. Bulaşma yöntemleri arasında iğneler, kişisel eşyalar, cinsel temas veya doğum paylaşarak enfekte bir kişinin kanıyla teması bulunur. Bulaşma derinin delinmesi veya enfekte kan ve vücut sıvısıyla mukozal temas yoluyla gerçekleşir. Hepatit B'nin önlenmesi, hepatit B için bir riskiniz varsa, iğneleri paylaşmama, kişisel eşyaları paylaşmama ve seks sırasında prezervatif kullanma riskini aşıyor. , , ] ]