Çok çeşitli rapor edilen sağlık koşullarına ve yan etkilere neden olarak on yıllardır ateş altında olan Aspartam. Bununla birlikte, aspartamın desteklenmesi için çok sayıda profesyonel sağlık kuruluşu söz konusudur. Natural News web sitesine göre ilk olarak 1983'te alkolsüz içeceklerde kullanımı onaylandı. O zamandan beri, diyet gazlı içeceklerinin hafıza kaybı da dahil olmak üzere olumsuz sağlık ve nörolojik etkilere neden olabileceği yönünde spekülasyonlar yapıldı.
Aspartam Bağlantısı
Küçük bir miktar diyet soda ürününde aspartam var. Aspartamın eleştirisi fenilalanin, aspartik asit ve metil ester içermesinden kaynaklanmaktadır. Metil ester vücuttaki metanole dönüşür, bu da sırayla formaldehit kapsar ve potansiyel olarak beyin hücrelerini etkileyebilir. Aspartik asit ve fenilalanin ayrıca nörotoksiktir, bu da nöron hücrelerine saldırdıkları ve potansiyel olarak hafıza kaybına neden olabilecekleri anlamına gelir.
Diyabet Bağlantısı
Doğal Haberler, şeker hastalarının, alkolsüz içecekler de dahil olmak üzere aspartam içeren ürünlere karşı özellikle savunmasız olduklarını belirtir. ve aspartik asit ve fenilalaninin nörotoksik özelliklerinden dolayı akut hafıza kaybı yaşadılar. Körfez Savaşı Gazisi Kaynak Sayfası ayrıca Dr. HJ Roberts'a, düzenli olarak aspartam ürünlerini tüketen diyabetik hastalarında artmış bellek kaybı gözlemlediğini belirten bir alıntı yaptığını belirtti.
Olası Kanıt
Körfez Savaşı Gazisi Kaynak Sayfası, Eylül 1995, CBS News programı tarafından “60 Dakika” potansiyel olarak diyet gazlı içeceklerini, bir semptomu hafıza kaybı olan Desert Storm Sendromu ile ilişkilendirdi. Körfez Savaşı Gazisi Kaynak Sayfasına göre, diyet soda üreticileri, orada su eksikliği nedeniyle, Körfez Bölgesi'ndeki ABD birliklerine Çöl Fırtınası sırasında diyet içecekleri sağladı. Web sitesi, bu diyet alkolsüz içecekleri en çok içen askerlerin çoğunun, belirtileri aspartam toksisitesini yakından taklit eden ve hafıza kaybını içeren Desert Storm Sendromu çeken 43.000 arasında olduğunu iddia ediyor.
FDA Raporu
ABD Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre, diyet gazlı içeceklerindeki aspartamın hafıza kaybına neden olduğu spekülasyonu temelsizdir. Web sitesinde “Aspartam DocketP-0317” olarak listelenen Eylül 2005 tarihli bir rapor, Harvard Tıp Okulu, Yale Tıp Okulu ve Massachusetts Institute of Technology'deki davranış bilimciler tarafından yapılan birçok çalışmanın aspartam ile biliş problemleri veya hafıza arasında bir bağlantı bulmadığını bildirmiştir. zararı.
ADA'nın Durumu
Amerikan Diyabet Derneği, güvenilir hiçbir araştırmanın aspartamın veya aspartam içeren herhangi bir ürünün diyabetli insanlara zararlı olduğunu kanıtlamadığını bildirmiştir.