Kanser veya habis tümörler, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Sunular ve semptomlar kanser bölgesine göre farklılık gösterir. Bununla birlikte, hastalık ilerledikçe, ilerlemiş bir kanserden kaynaklanan komplikasyonlar menşe bölgesine bakılmaksızın çok benzerdir. Kanserler, hayati organlara yayılarak, kişinin ölümüne yol açan bir dizi olay tetikler.
Metastaz
Metastaz, kanser hücrelerinin orijinal kanser bölgesinden diğer uzak organlara ve dokulara yayılmasıdır. Bu yayılma genellikle tümör hücreleri dolaşımda oldukları kan veya lenf damarlarına eriştiklerinde ve daha sonra bir organa yerleştiğinde meydana gelir. Fide kanseri hücreleri yerleştikten sonra, bölünmeye ve yeni büyüme oluşturmaya başlarlar. Metastaz, kanserden ölümlerin önde gelen nedenidir. Metastatik büyümenin yaygın bölgelerinden bazıları akciğer, karaciğer, pelvis ve omurga kemikleri ve beyindir.
Cachexia
Kanserin en sık görülen terminal aşamalarından biri kaşeksidir. Bu durum, ileri kanserli kişilerde gözlenen aşırı israf - kilo kaybıdır. Kaybedilen yağsız kas kütlesi ve vücuttaki diğer yağ dokularındaki kaybıdır. Her ne kadar kaşeksi yaygın olarak iştah kaybıyla ilişkilendirilse de, doğrudan besin alımındaki azalmadan kaynaklanmaz - ek beslenme alan insanlar bazen kaşeksiden muzdariptir. Bazen iştah uyarıcılar, örneğin megesterol gibi ilaçlar bir kişinin iştahını iyileştirebilirken, genellikle malign kaşeksinin gelişimini yavaşlatmazlar. yayılsa da, etkilenen bir organın yetmezliği kaçınılmazdır. Ayrıca, kanserin son dönemlerinde böbrek yetmezliği çok yaygın bir durumdur. Böbrek yetmezliği, kanserin kendisiyle ilgili mekanizmalardan veya kanseri yok etmek için alınan böbrek için toksik olan kemoterapi tedavilerinden kaynaklanabilir.